Un tip obișnuit de bacterii, Desulfovibrio, ce se găsesc în mediile umede și mlăștinoase, ar juca un rol cheie în dezvoltarea bolii Parkinson, prin declanșarea apariției proteinelor prionice ce formează agregatele anormale de proteine numite amiloizi, relatează publicațiile de specialitate, printre care și Science Alert.
Studiul a fost publicat la 1 mai în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology
Descoperirile, făcute de o echipă mică de cercetători de la Universitatea din Helsinki și Universitatea din Finlanda de Est, se bazează pe rezultatele unei investigații anterioare (publicate în 2021) ce arată că severitatea tulburării neurodegenerative la voluntari a crescut odată cu concentrațiile de tulpini bacteriene Desulfovibrio în fecale.
Demonstrând acum legătura, cercetătorii speră să îmbunătățească diagnosticarea precoce a bolii la oameni sau chiar să încetinească progresul acesteia.
„Descoperirile noastre sunt semnificative, întrucât cauza bolii Parkinson a rămas necunoscută, în pofida încercărilor din ultimele două secole de a o identifica. Descoperirile indică faptul că tulpini specifice de bacterii desulfovibrio sunt susceptibile de a provoca boala Parkinson. Boala este cauzată în principal de factori de mediu, adică de expunerea mediului la tulpinile bacteriene Desulfovibrio care cauzează boala Parkinson. Doar o mică parte, sau aproximativ 10%, din boala Parkinson este cauzată de gene individuale”, a explicat profesorul Per Saris, de la Universitatea din Helsinki.
Scopul cercetării grupului condus de profesorul Saris a fost să investigheze experimental dacă tulpinile de Desulfovibrio găsite la pacienți pot determina evoluția către boala Parkinson.
Principala constatare a studiului a fost că aceste tulpini provoacă la pacienții cu boala Parkinson agregarea proteinei α-sinucleină (alfa-sinucleină) la un nivel semnificativ statistic.
Studiul a mai constatat că tulpinile de Desulfovibrio izolate de la indivizi sănătoși nu provoacă agregarea α-sinucleinei în același grad. În schimb, agregatele provocate de tulpinile Desulfovibrio la pacienții cu boli Parkinson au fost mai mari.
Descoperirea face posibilă depistarea purtătorilor acestor bacterii dăunătoare Desulfovibrio și, apoi, „aceștia pot fi vizați de măsuri pentru eliminarea acestor tulpini din intestin, potențial atenuând și încetinind simptomele pacienților cu boala Parkinson. Odată ce bacteriile Desulfovibrio sunt eliminate din intestin, agregatele de α-sinucleină nu se mai formează în celulele intestinale, de unde călătoresc spre creier prin nervul vag precum proteinele prionice”, a declarat profesorul Saris.
****