31 octombrie, 2012

Comisia Europeană (CE) regretă decizia de marți a Senatului român de a nu da curs unei sentințe a Inaltei Curți de Casație si Justiție (ICCJ) în cazul senatorului Mircea Diaconu, a declarat marți Mark Gray, purtator de cuvânt al CE, citat de Agerpres.

Reprezentantul CE a mai arătat ca decizia senatorilor români este în contradicție cu solicitarea Comisiei Europene, inclusă în ultimul raport din cadrul MCV, de „a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate”.

„Este important pentru statul de drept în România ca deciziile judecătoresti să fie aplicate cu strictețe. Decizia Senatului român este în contradicție cu recomandarea Comisiei de ”a cere demisia membrilor parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate, care este inclusa în ultimul raport pentru România adoptat în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”, a precizat purtatorul de cuvânt al executivului comunitar.


„Comisia va continua să monitorizeze chestiunea îndeaproape”, a adăugat el.

Senatorii reuniţi în plen au respins, marţi, prin vot secret, încetarea mandatului senatorului liberal Mircea Diaconu, găsit în stare de incompatibilitate de ctre Agenţia Naţională de Integritate, conformată de justiţie.

32 de senatori au votat împotriva încetării mandatului lui Diaconu, 23 au votat pentru şi 10 senatori s-au abţinut de la vot.

În ianuarie 2011, ANI a constatat că Mircea Diaconu a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, începând cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului “C. I. Nottara” (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).


ANI l-a reclamat pe Mircea Diaconu şi la Parchetul General, pentru că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece ar fi acordat, în calitate de director al Teatrului Nottara, patru contracte soţiei sale, actriţa Diana Lupescu.

În şedinţa din 11 septembrie Comisia juridică a Senatului a analizat scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate în care se află senatorul liberal Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul Senatului este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului Permanent al Senatului amânarea discuţiilor sau măsurilor de punere în aplicare a incompatibilităţii sale stabilite de către ANI, până la soluţionarea căii de atac care a fost depusă la ÎCCJ.

Acesta a depus, în data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului, certificatul de grefă de la ÎCCJ care atestă faptul că împotriva deciziei 3104/19.06.2012, pronunţate de către instanţă în dosarul nr.1195/2/2011, în contradictoriu cu ANI, a formulat contestaţie în anulare prevăzută de art. 318, Codul de procedură civilă, cale extraordinară de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecată 10 aprilie 2013.

În aceeaşi zi, Biroul Permanent al Senatului a decis transmiterea către Comisia juridică a solicitării înaintate de senatorul PNL Mircea Diaconu, în vederea formulării unui nou punct de vedere, însă senatorii jurişti şi-au menţinut punctul de vedere exprimat anterior, potrivit căruia plenul Senatului este cel în măsură să decidă pe acest subiect.

Comisia Europeană a informat Guvernul României că decizia în privinţa raportului suplimentar în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie va fi condiţionată şi de modul în care România aplică deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate confirmate de justiţie.

CE a amânat pentru ianuarie 2013 raportul suplimentar MCV, după ce iniţial fusese avansată luna decembrie 2012.

Olanda, dar mai nou şi Germania, a anunţat că aşteaptă raportul MCV pentru a lua o decizie în privinţa aderării Românii şi Bulgariei la zona Schengen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: