Formațiunile politice parlamentare și-au conturat marți pozițiile de plecare în negocierile pentru formarea următorului guvern. Partidele cu state vechi în Parlament reiau, în majoritate, teoria europeană a ”cordonului sanitar” care să izoleze formațiunile suveraniste, în vreme ce acestea din urmă par să caute calea unei apropieri, situație în care să propună formarea unui guvern minoritar.
Marea necunoscută rămâne deocamdată poziționarea PSD, ai cărui lideri încă nu anunță clar ce își doresc de la următoarea guvernare.
PSD transmite doar mesaje către celelalte partide
PSD încă nu vorbește clar despre viitoarea guvernare. Întrebat despre o posibilă alianță largă la guvernare, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a răspuns marți:
”A face un guvern de un asemenea tip (PSD-PNL-USR-UDMR), cu o asemenea componență, ar însemna ca opoziția să rămână integral în mâna celor din blocul suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democrație. Probabil că cineva va trebui să-și asume dintre partidele pro-europene rolul de partid de opoziție.
În principiu, fără PSD, e foarte greu să se construiască un guvern. Dar toate scenariile sunt pe masă în acest moment. Repet, nu există o decizie politică decât aceea de-a negocia majorități în Parlament în acest moment”.
În ceea ce privește numele premierului, Lucian Romașcanu a precizat: „Cred ca e natural ca, daca va exista decizia PSD de a merge la guvernare si de a da premierul, ca domnul Ciolacu sa fie nominalizarea. Asta e o parere strict personala. Va fi o decizie a CPN- ului de lunea viitoare”
Luni seara și Mihai Tudose spunea că ”toate scenariile sunt pe masă”. ”PSD trebuie să discute, conform Constituției, cu toate formațiunile reprezentate în Parlament. Vedm după aceste discuții”, spunea Tudose
PNL susține o coaliție de guvernare cu PSD, UDMR, USR și minorități
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, marţi, că partidul susţine formarea unei coaliţii ”cu forţele democratice” – PSD, UDMR, USR – cărora să li se alăture grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
„Alegerile s-au finalizat şi constatăm că avem un Parlament pulverizat, iar acest Parlament pulverizat are două grupări de partide: partidele democratice şi partidele anti-sistem. Pentru a asigura o stabilitate în guvernarea ţării noastre, pentru a moderniza România, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în ţara noastră, PNL va susţine formarea unei coaliţii iniţiind, participând la discuţii cu forţele politice democratice pentru a asigura o majoritate parlamentară„, a declarat Ilie Bolojan, după şedinţa BPN.
El a precizat că ”forţele politice democratice înseamnă PSD, UDMR, USR şi minorităţi”. ”Aşa cum arată aritmetica parlamentară, coalizarea acestor partide asigură majorităţi stabile în cele două Camere ale Parlamentului”, a transmis Ilie Bolojan.
Liderul PNL a reiterat sprijinul pe care partidul îl acordă candidatului USR, Elena Lasconi, în turul II al alegerilor prezidențiale.
USR dorește guvern de uniune națională, într-o formulă similară cu cea propusă de PNL
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a anunțat încă de luni seara că ”ar fi bine să avem un guvern de uniune naţională, pro-europeană”.
”Cred că ar fi bine să avem un guvern de uniune naţională, pro-europeană”, a spus Elena Lasconi într-o conferinţă de presă. Ea a precizat că oamenii au decis duminică şi ar trebui să facă parte din acest guvern PSD, PNL, USR şi UDMR.
Întrebată cine ar trebui să fie premierul unui astfel de guvern, Lasconi a răspuns: ”Aici putem negocia. Sunt dispusă să negociez cu fiecare formaţiune în parte. Acum nu mai este vorba despre partide. Suntem după cel de-al 12-lea ceas”.
Despre varianta Ilie Bolojan premier, Elena Lasconi a afirmat: ”Sunt sigură că are maturitatea să înţeleagă că poate ar putea să fie un premier din altă parte, am putea să luăm în calcul şi un premier tehnocrat”, a menţionat Lasconi. Întrebată dacă se poate şi un premier PSD, ea a răspuns: ”Da, se poate şi asta. Eu ascult vocea românilor”.
UDMR vede un guvern viitor bazat pe o majoritate stabilă, din care să facă parte
„Trebuie o majoritate stabilă. Majoritatea stabilă în acest moment poate să fie UDMR, PNL, PSD, USR. Este cea mai stabilă coaliţie posibilă, dar şi cea mai dificilă coaliţie. Eu cred că în acest moment fiecare trebuie să mai lase acasă un pic din orgoliile şi din supărările din trecut. Trebuie soluţii pragmatice, pe termen scurt şi pe termen mediu, care stabilesc încrederea în clasa politică, în instituţiile politice şi care dau şi roade pentru oameni”, a declarat marți Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Întrebat dacă ar vedea ca soluţie şi un guvern minoritar format din PNL, USR şi UDMR, Kelemen Hunor a replicat că „un guvern minoritar nu e ok„.
„Eu nu aş recomanda să ne gândim la un guvern minoritar, fiindcă un guvern minoritar pică, în fiecare jumătate de an e dat jos. Deci asta ar însemna haos politic, am intra exact acolo unde stă Bulgaria de nu ştiu câţi ani, ceea ce nu este de dorit”, a spus Kelemen Hunor.
George Simion: „Ca al doilea partid ca mărime din România, avem responsabilitatea de a veni cu o viziune credibilă”
„Ca al doilea partid ca mărime din România, avem responsabilitatea de a veni cu o viziune credibilă”, a declarat liderul AUR, George Simion, pentru Reuters. „Mi-ar plăcea să am o coaliție guvernamentală. Dacă următorul președinte al României mă va nominaliza ca prim-ministru sau va cere partidului nostru să propună un nume pentru premier, atunci o vom face”.
George Simion a mai anunțat că nu va intra în nicio alianță cu PSD și nu a răspuns solicitării lansate de Diana Șoșoacă.
Diana Șoșoacă vrea guvern minoritar
Diana Șoșoacă, președintele SOS România, a cerut luni seară formațiunilor „suveraniste” care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar. Șoșoacă afirmă că ea şi colegii săi își asumă acest „sacrificiu” pentru țară.
„Vă anunț că, în calitate de președinte al partidului SOS România, am ales să fim vocea rațiunii și a echilibrului care trebuie să conducă România prin furtună și să ieșim la liman (…) Va urma o perioadă de negocieri, am solicitat forțelor suveraniste să ne adunăm, pentru că există posibilitatea creării unui guvern suveranist, chiar minoritar, care să-și asume scoaterea din haos și faliment a României”, a afirmat Diana Șoșoacă.
(Citește și: ”Din ce facem guvernul: Estimarea numărului de mandate obținute de partide”)
***