România a urcat anul trecut pe penultimul loc între statele membre UE la productivitatea resurselor în economie, după Bulgaria, potrivit datelor comunicate de Eurostat.
Scorul din duelul codaşelor europene s-a modificat de la 0,73 euro/kg – 0,64 euro/kg în favoarea vecinilor de la sud de Dunăre, în 2016, la 0,75 euro/kg – 0,71 euro/kg pentru noi , în 2017.
Totuşi, cu cei doar 0,75 euro pe kilogram de materie primă utilizat în anul 2017, ne-am situat la o distanță apreciabilă de țări precum Olanda (3,96 euro/kg), Marea Britanie (3,56 euro/kg), Italia (3,38 euro/kg) sau Spania (3,16 euro/kg). Şi rămânem undeva la mai puţin de jumătate de majoritatea ţărilor foste socialiste din centrul Europei.
Dincolo de structura economiei, mai mult sau mai puţin bazată pe servicii, indicatorul de productivitate a resurselor arată capacitatea de a utiliza cât mai eficient materiile prime.
Aceasta depinde de nomenclatorul de produse dar şi de tehnologiile utilizate iar influențele se văd în productivitatea muncii și în poluarea mediului înconjurător. Cu consecinţe directe în dezvoltarea mai rapidă sau mai lentă, precum şi mai mult sau mai puţin sustenabilă.
*
Productivitatea resurselor unei țări se măsoară împărțind PIB-ul ei la consumul intern de materiale (din producția internă plus soldul dintre materiile prime importate și cele exportate). La nivelul productivității resurselor, ierarhia europeană arată semnificativ diferit de situaţia nivelului de trai, cu Marea Britanie, Italia și Spania pe locuri fruntașe la mare distanță de restul plutonului și cu nordicele Danemarca, Suedia și Finlanda în partea de jos a clasamentului.
Ritmul de creștere a productivității în ultimii ani şi clasamentul european la zi
Campioana îmbunătățirii utilizării resurselor din 2005 încoace a fost Spania, care a reușit o ameliorare foarte puternică (+168%) a acestui indicator economic şi a urcat din zona de mediocritate spre vârful topului european.
Ea a fost urmată de Irlanda (+156%), plecată de la un nivel similar cu Ungaria şi Polonia şi ajunsă aproape de Germania, Belgia şi Franţa.
Productivitatea resurselor a coborât în România între 2005 și 2008, adică exact în perioada de avânt economic (doar economia greacă a mai înregistrat un declin la nivelul acestui indicator, cu excepţia evoluţiei conjuncturale din Belgia, situată pe un cu totul alt palier).
Revenirea ulterioară ne-a adus la valori de ameliorare similar cu grupul Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria (Estonia are o situaţie similar cu surpriza neplăcută Suedia, depăşită acum la acest capitol Nu doar de mai multe state din fostul bloc estic dar şi de vecina Danemarca, care a recuperat un decalaj semnificativ).
Datele Eurostat arată în cazul nostru un model de dezvoltare cu accente puternic extensive și mai puţin unul intensiv, croit cu mai multă grijă față de consumul tehnologic și utilizarea resurselor. De unde și o cauză importantă a valorii adăugate încă relativ reduse a proceselor de producție şi o potenţială cauză de stagnare pe viitor la un nivel de dezvoltare de 70% -80% din media UE.
Interesant, inclusiv prin prisma grupării geografice, îmbunătăţirea indicatorului de productivitate a resurselor a fost aproximativ dublă în grupul format de Croaţia, Slovenia, Cehia, Slovacia şi Ungaria faţă de cel menţionat anterior din care facem parte. De aici şi diferenţa majoră de obiectiv în continuare cu România în luptă cu Bulgaria pentru traversarea unui prag simbolic de 1 euro/kg, atins de statele care se duc spre 2 euro/kg încă din 2005.
Este o poziţionare care se constituie într-un avertisment timpuriu.
Dincolo de rezultatele economice, ce se prezintă destul de bine din punct de vedere cantitativ, ar trebui să fim mult mai atenți la calitatea creșterii. Aici stăm ceva mai slab în ceea ce privește convergența reală cu economiile din UE şi ne paşte un blocaj în mediocritate de tip portughez.