29 martie, 2016

hellvig sriDirectorul SRI Eduard Hellvig a declarat marți, după ședința de bilanț a instituției, că serviciul este performant, ”dar nu suntem perfecți”.
La capitolul minusuri, directorul SRI a menționat transparența.

Tot în discursul directorului SRI a apărut o mică contradicție: la începutul declarației a menționat  că instituția lucrează într-un ”cadru legislativ inadecvat, într-o continuă schimbare”, iar câteva minute mai târziu a afirmat că ”deciziile recente (de natură legislativă, referitoare la interdicția interceptărilor în dosarele penale – n. red.) nu au un impact major” asupra activității SRI.

În susținerea acestei ultime afirmații, Heduard Hellvig a precizat că ”Volumul de prelucrare a datelor din capacitățile tehnice era de 3 ori mai mare decât nivelul optim. Abia acum ne îndreptăm spre normalitate.”


Prezent la bilanț, președintele Klaus Iohannis a afirmat că ”SRI și-a făcut datoria cu eficiență și cu seriozitate”.

„Suntem performanți, dar nu suntem perfecți. Suntem performanți pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinant justiția în combaterea corupției la nivel înalt, am ținut sub control extremismul și crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică, am furnizat permanent decidenților și partenerilor noștri intelligence de calitate. Nu suntem perfecți pentru că mai avem de lucru în ceea ce privește transparența activității și nu suntem perfecți pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor”, a afirmat Eduard Hellvig, la finalul ședinței de bilanț a activității SRI.

Directorul SRI a arătat că, la 26 de ani de la înființarea serviciului, prioritatea sa este securitatea cetățenilor. El a precizat că terorismul, corupția, crima organizată și agresiunile cibernetice îi vizează direct, în ziua de astăzi, pe cetățeni.

Discursul public al șefului SRI a conținut și un mesaj de uz intern:


„Mai avem de lucru în ceea ce privește dezvoltarea unei percepții publice corecte. Pentru că vorbim de percepții, precizez că în lumea serviciilor de informații continuitatea și predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele din întrebările din spațiul public”.

Principalele mesaje transmise de directorul SRI :

  • La 26 de ani de la înfiinţarea SRI, prioritatea noastră este siguranţa cetăţenilor. Pentru că terorismul, corupţia, crima organizată şi agresiunile cibernetice îi vizează astăzi în mod direct.
  • În 2015, aceasta s-a tradus, spre exemplu, prin nepermiterea intrării în ţară sau expulzarea din sânul societăţii a peste 340 de persoane cu risc terorist. Am avut şi avem în atenţie alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional.
  • Am trimis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări şi factorilor de decizie, aproape 10.000 de informaţii, toate privind riscuri cu impact la nivelul concetăţenilor noştri.
  • Specialiştii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice
  • Mai avem de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea unei percepţii publice corecte.  În lumea serviciilor de informaţii, continuitatea şi predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele dintre întrebările din spaţiul public. Un alt atu este respectarea legii.
  • Ne-a fost încredinţată o misiune pe care am îndeplinit-o cu succes. De exemplu, volumul de prelucrare a datelor din capacităţile tehnice era de 3 ori mai mare decât nivelul optim. Abia acum ne întrebăm spre normalitate. Asta ca să răspund la alte întrebări din spaţiul public.
  • Priorităţi pentru 2016: prevenirea terorismului pe teritoriul naţional şi sprijinirea efortului internaţional de combatere a acestui flagel. Vrem să păstrăm şi să dezvoltăm cele peste 100 de parteneriate active, cu accent pe relaţiile regionale. România este astăzi o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noştri.
  • Gestionarea migraţiei poate deveni un risc în condiţiile degradării continue a stării de securitate din Orientul Mijlociu şi a modificărilor rutelor balcanice.
  • Suntem atenţi la provocările de securitate din Est, indiferent dacă vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.
  • Fluctuaţiile economice resimţite rapid în plan social continuă să ne preocupe, în condiţiile în care sunt legate intrisec de nivelul de corupţie şi de evaziune fiscală, respectiv de volatilitatea unor pieţe externe.
  • Mizăm pe sprijinul tuturor partenerilor noştri instituţionali. Şi azi am primit asigurări.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: