5 ianuarie, 2021

Companiile europene se așteaptă să devină mai eficiente după criza coronavirus, ca urmare a adoptării tehnologiilor digitalizate, ca și a muncii de la distanță, dar lucrătorii europeni și familiile lor vor suferi multă vreme din această cauză,  potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE), citat de Reuters și Bloomberg.

Marile companii europene spun că adoptarea accelerată a tehnologiilor digitale și îmbunătățirea proceselor de producție vor mări productivitatea, dar mai mult de jumătate din companiile participante la sondaj (55%) se așteaptă să facă mai puține angajări pe termen lung.


Criza coronavirus este cea mai gravă înregistrată în Europa postbelică, a dus la o creștere vertiginoasă a concedierilor (fie și sub forma șomajului tehnic), a crescut capacitatea muncii de la distanță, dar a și amplificat eforturile de digitalizare a activității, potrivit celor 72 de companii (nefinanciare) participante la sondajul BCE.

Ca urmare firmele ar putea să își revină mai repede  decât gospodăriile din șocul cauzat de pandemie, cu probemele aferente revenirii asimetrice a economiei în următorii ani.

„Aceste lucruri par să exprime schimbările modului de viață și de muncă produse de pandemie, mai ales ca urmare a creșterii folosirii canalelor online, cu reducerea în consecință a călătoriilor, evoluții care vor deveni emblematice”, spune BCE .


Chiar dacă aproape 30% din companiile participante la sondaj au identificat reducerea cererii ca una din consecințele pe termen lung ale pandemiei, peste trei sferturi se așteaptă ca afacerile lor să fie mai eficiente și rezistente la șocuri.

În schimb, unele idei vehiculate la începutul pandemiei nu mai sunt la fel de plauzibile, așa cum este cea privind internalizarea sau relocarea unor părți din lanțul de aprovizionare.

Germania este una dintre țările care și-au extins măsurile de carantinare, dat antreprenorii și afacerile lor au învățat să-și mențină producția în ciuda restrițiilor impuse forței de muncă, conchide BCE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: