9 septembrie, 2015

industrieCifra de afaceri din industrie, ramură ce deţine cea mai mare pondere la formarea PIB-ului României, a crescut în luna iulie cu 6,4% faţă de iulie 2014 şi cu 2,2% faţă de luna precedentă.

Totodată, comenzile noi din industria prelucrătoare au înregistrat un avans de 13,3% faţă de iulie 2014, respectiv de 1,8% faţă de iunie, reiese din datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în primele şapte luni ale anului, cifra de afaceri din industrie a consemnat, pe piaţa internă şi pe cea externă, o creştere de 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+2,8%). Industria extractivă a scăzut cu 2,0%.


„Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+7,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,7%), industria bunurilor intermediare (+4,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,5%). Scăderi s-au înregistrat  în  industria  energetică  (-19,3%)”, se arată în comunicatul transmis de INS.

Industria are cea mai mare pondere la formarea PIB-ului

România a consemnat o creştere economică de 3,7% din PIB (în termeni reali) în primul semestru al anului. Industria a avut cea mai semnificativă pondere la formarea PIB-ului, nu însă şi la avansul economiei.

Astfel, industria, a cărei volum de activitate s-a majorat cu 2,2% în primele şase luni din 2015, a avut o pondere de 22% la formarea PIB şi a contribuit cu 0,5% la creşterea economică.

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitarea, hotelurile şi restaurantele au avut o pondere de 17,7% la formarea PIB şi o contribuţie de 1% la creşterea economică, volumul de activitate majorându-se cu 5,6% în primul semestru.


Impozitele nete pe produs, al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,2% în S1, au avut o pondere de 13,6% la formarea PIB şi o contribuţie de 0,5% din PIB la creşterea economică.

În ultimul rând, informaţiile şi comunicaţiile, cu o pondere mai redusă la formarea PIB, de circa 7,2%, au contribuit cu 0,9% la creşterea economică, pe fondul înregistrării unei creşteri semnificative a volumului de activitate, de 13,8% în primele şase luni ale anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: