Alpha Bank Romania continuă campania de conștientizare și combatere a tentativelor de fraudă cibernetică, încurajând consumatorii să fie vigilenți pentru a evita atacurile de phishing sau a fraudelor de tip invest scam, care garantează îmbogățirea peste noapte prin diverse investiții, fie cumpărare de acțiuni, fie cumpărare de cripto-active.
“Internetul este un loc fantastic, care ne aduce la un click distanță absolut orice avem nevoie. Investițiile online pot fi o oportunitate excelentă, dar există și pericole ascunse. Phishingul și schemele de investiții frauduloase sunt precum capcanele digitale, scheme de frauda ingenioase concepute să vă atragă. De aceea, siguranța informațiilor personale și financiare trebuie să rămână o prioritate absolută, mai ales în aceste situații. Verificați întotdeauna sursa și autenticitatea investiției. Amintiți-vă că ofertele și profiturile prea bune pentru a fi adevărate sunt, de obicei, exact asta – prea bune pentru a fi adevărate. Investiți doar în platforme de încredere și educați-vă cu privire la modul în care funcționează tranzacțiile online pentru a vă proteja economiile”, a declarat Florin Brănici, Director Digital Banking și Canale Alternative, Alpha Bank Romania.
Fii vigilent când ți se garantează câștiguri fabuloase și reduceri incredibile:
- Oportunități de câștig garantat din investiții financiare (criptomonede, metale prețioase, acțiuni la diverse companii sau alte active).
- Câștigarea unor concursuri la care nu ai participat sau livrarea unor comenzi pe care nu le-ai făcut.
- Reduceri fabuloase de 80% – 95% la produse care în mod normal sunt foarte scumpe.
Recomandări pentru protejarea informațiilor personale și bancare:
- Ignoră ofertele care promit îmbogățire rapidă sau câștiguri ușoare și nu accesa link-urile de pe platformele de socializare care promit câștiguri mari de bani într-un termen scurt de timp.
- Verifică link-urile: de cele mai multe ori conțin o adresă falsă, nu conțin sintagma securizată „https” la începutul adresei, ci doar „http”. Nu descărca fișiere din mesaje nesolicitate, deoarece acestea ar putea conține viruși de tip malware.
- Dacă cineva pretinde că este de la o instituție financiară sau guvernamentală, solicită să îți furnizeze detalii de contact oficiale și apoi verifică-le.
- Nu oferi informații personale și bancare precum PIN, data expirării, codul CVV2/CVC, parole, ori coduri de securitate. Pentru a încasa bani este necesar doar codul IBAN.
- Utilizează autentificarea multi-factor oriunde este disponibilă și în special pentru conturile bancare și email. Această măsură îți asigură un nivel suplimentar de protecție.
- Cumpără doar din surse de încredere. Evită reclamele cu reduceri incredibile de pe rețelele sociale care de cele mai multe ori duc către website-uri „fantomă” create cu scopul de a fura datele de acces la conturile bancare.
- Ignoră cererile urgente. Tentativele de fraudă sunt adesea bazate pe presiune pentru a obține informații. Dacă primești un mesaj sau un apel care cere o acțiune imediată sau chiar amenințări, fii sceptic și caută confirmări.
- Nu oferi acces la dispozitivele tale. Instalează aplicații pe telefon/calculator doar din surse oficiale și nu instala aplicații care oferă acces la distanță la cererea altor persoane.
Ce trebuie să faci în cazul în care crezi că ești victima unei fraude online?
- Blochează imediat cardul din aplicația de online banking sau apelează numărul de telefon de pe spatele cardului;
- Schimbă imediat parolele pentru aplicațiile și conturile online de pe un alt dispozitiv decât cel care a devenit vulnerabil;
- Scanează dispozitivul vulnerabil cu un antivirus pentru a depista o posibilă prezență a unui software malițios;
Pentru mai multe informații și recomandări pentru protejarea împotriva fraudelor cibernetice, accesează Securitate Online (alphabank.ro).
***