Administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, a cerut entităților din subordinea Primăriei Municipiului București (PMB) să diminueze sever cheltuielile și să facă investiții noi doar dacă sunt strict necesare, din cauza scăderii veniturilor din cotele de taxe defalcate de la Bugetul de stat.
Sorin Chiriță a înștiințat direcțiile din PMB, instituțiile din subordine și companiile municipale privind dificultățile financiare ale primăriei cauzate de scăderea cu 15%, în primele cinci luni ale anului, a veniturilor din cotele defalcate de TVA, care ajung în conturile acesteia, potrivit unui document citat de Hotnews.
Scrisoarea trimisă în 5 iunie mai spune că, în ritmul actual, proporția scăderii veniturilor din TVA poate ajunge la 35%.
Cheltuielile consolidate ar urma să se reducă la 60 – 75% din cele programate, dacă tendința nu se modifică.
Administratorul Capitalei susține că PMB depune eforturi„repetate către Guvernul României, în vederea majorării, la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, a sumelor repartizate Municipiului București din cotele defalcate din impozitul pe venit, precum și pentru obținerea unor împrumuturi din Trezoreria Statului, astfel că, o soluționare favorabilă a acestor demersuri va fi comunicată și prezentată ulterior și dumneavoastră”, se mai arată în scrisoare.
Bugete irealizabile
Sorin Ioniță cere entităților subordonate PMB să facă economii de 30 – 35% la toate categoriile de cheltuieli aprobate, să evite noi angajamente legale care pot crea obligații și, printre altele, să dea atenție specială plăților restante generatoare de costuri adiacente (dobânzi, penalități întârziere);
Documentul citat de Hotnews mai vorbește și de „imposibilitatea încasării sumelor din soluțiile alternative generatoare de venituri care să compenseze cu aceeași valoare sumele neîncasate de la bugetul de stat din cote defalcate din impozitul pe venit și care să asigure bună funcționare și desfășurarea la parametri normali a tuturor activităților pentru a căror finanțare au fost prevăzute fonduri în bugetul local”.
De asemenea este incertă și încasarea sumelor restante din primele 5 luni a cotelor defalcate din impozitul pe venit, cât și a altor venituri „a căror realizare depind de o serie de factori externi PMB care nu pot fi anticipați pentru a diminua riscurile neîncasării acestor venituri”, potrivit documentului.
Primăria Capitalei are în 2019 un buget estimat de 6,7 miliarde lei (circa 1,4 miliarde euro). Pentru infrastructură și marile proiecte de investiții s-au alocat circa 370 de milioane de euro. Principalele lucrări de infrastructură care primesc bani în 2019 sunt: lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, Pasajul Ciurel, Pasajul Nicolae Grigorescu și străpungerea în continuarea pasajului, parcarea park&ride de la capătul Șos. Pantelimon.
Subvențiile pentru căldură și transport public reprezintă 340 milioane euro (1,6 miliarde lei). 128 de milioane de euro merg pentru asistenta sociala și 85 de milioane de euro pentru spitale.