În vreme ce oficiali ai apărării din SUA şi Rusia vorbesc, potrivit BBC, de „progrese” înregistrate în discuţiile tehnice vizând securitatea aeriană a spaţiului sirian, războiul declaraţiilor politice se înteţeşte.
Oficiali ai ministerului Apărării de la Moscova au afirmat joi că sunt aproape de o înţelegere cu omologii din Statele Unite în ceea ce priveşte securitatea zborurilor din spaţiul aerian al Siriei. Oficialii Pentagonului par mai puţin optimişti, afirmând după o a treia rundă de discuţii pe acest subiect că „s-au înregistrat progrese”.
Nevoia încheierii unor protocoale de zbor a devenit evidentă după un al şaselea incident petrecut duminică pe cerul Siriei, când piloţii avioanelor de vânătoare americane şi ruseşti care executau misiuni de luptă s-au putut observa unii pe alţii cu ochiul liber (aeronavele s-au aflat la o distanţă de 15 km).
„Poziţiile în chestiuni esenţiale din viitorul document (cu privire la securitatea aeriană- n. red.) devin apropiate”, a afirmat ministerul rus al Apărării, potrivit BBC.
Un oficial american a declarat Reuters că responsabilii militari americani şi ruşi finalizează un memorandum de înţelegere care stabileşte procedurile de bază de securitate aeriană în spaţiul sirian.
Pentagonul a descris aceste discuţii, într-o declaraţie de presă oficială, ca fiind „purtate la modul profesionist şi preocupate de implementarea unor proceduri de siguranţă specifice”.
Rusia a justificat prezenţa şi misiunile executate de aviaţia rusă în Siria ca fiind un răspuns la o cerere de ajutor formulată de preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Secretarul american al Apărării Ashton Carter afirma înainte de această a treia rundă de discuţii ale experţilor militari că acţiunile Rusiei în Siria sunt „nesăbuite şi cu importanţă strategică pe termen scurt”. Chiar şi în aceste condiţii, Ashton Carter speră că un acord tehnic va fi semnat „curând”.
Coaliţia condusă de SUA efectuează bombardamente în Siria din septembrie 2014. Aviaţia Rusă a început bombardamentele pe teritoriul sirian în septembrie 2015.
Cea de-a treia rundă de discuţii tehnice a survenit după un anunţ al Armatei americane potrivit căruia, duminică, două avioane ale SUA şi două avioane ale Rusiei „au intrat în acelaşi spaţiu aerian de luptă” al Siriei.
Colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al Armatei americane, a declarat presei că piloţii celor 4 aeronave au fost în contact vizual. Colonelul Warren a precizat că aviaţia rusă rupe frecvent formaţiunea în care zboară pentru a se apropia de aerovavele sau dronele americane care efectuează misiuni în Siria. Rusia nu a comentat public aceste afirmaţii.
Casa Albă respinge o propunere a lui Vladimir Putin
Casa Albă a respins miercuri o propunere a preşedintelui rus Vladimir Putin de a-l trimite pe premierul Dmitri Medvedev în Statele Unite pentru a discuta despre cooperarea militară în Siria, relatează DPA.
Preşedintele Vladimir Putin a propus să-l trimită pe Dmitri Medvedev în Statele Unite, a anunţat Kremlinul marţi.
„Nu suntem interesaţi să facem asta, atât timp cât Rusia nu vrea să contribuie în mod constructiv la efortul nostru împotriva (Statului Islamic)”, a reacţionat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe.
„Rusia are agenda ei, iar ei continuă această agendă chiar acum, singuri. Aşadar mie nu mi se pare surprinzător ca preşedintele Putin să încerce, dintr-o oarecare disperare, să trimită al doilea cel mai important oficial din Guvernul rus în Statele Unite, într-o tentativă de a ne convinge pe noi să ne alăturăm lor”, a spus Josh Earnest.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exprimat „regretul” preşedinţiei ruse faţă de „refuzul de a începe dialogul” al Washingtonului, potrivit Radio Europa Liberă.