Oficiali ruşi au cerut ca avioanele americane de război să părăsească imediat spaţiul aerian sirian, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, anunţă Mediafax citând televiziunea Fox News.
Oficialul american a declarat pentru Fox News că diplomaţii ruşi au transmis un demers oficial în care cer ca aeronavele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de război ruse survolează în prezent teritoriul sirian.
Surse militare americane au precizat însă pentru Fox News că avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de ruşi.
„Nu există nimic care să indice că ne schimbăm operaţiunile deasupra Siriei”, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.
„Am avut toate indiciile în ultimele săptămâni că (ruşii) vor face ceva, ţinând cont de consolidarea” prezenţei militare ruse în Siria.
Rusia mută în Siria, oficial la solicitarea lui Assad
Demersul Moscovei reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre cele două ţări şi intervine la scurt timp după ce Consiliul Federaţiei a aprobat miercuri, în unanimitate, cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi forţele armate ruse în străinătate.
Decizia senatorilor ruşi prevede doar folosirea Forţelor Aeriene, nu şi trimiterea de trupe la sol, a precizat anterior Serghei Ivanov, consilier în cadrul Kremlinului. „Vorbim exclusiv despre operaţiuni ale Forţelor Aeriene ruse, aşa cum a spus deja preşdintele nostru, folosirea trupelor la sol în teatrele de operaţiuni fiind exclusă. Scopul militar al operaţiunii este exclusiv susţinerea aeriană a forţelor guvernamentale siriene, în lupta lor împotriva (grupării teroriste) Stat Islamic”, a explicat Serghei Ivanov.
El a menţionat că preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut asistenţă militară din partea Rusiei.
Kremlinul va informa partenerii străini, prin intermediul Ministerului de Externe, despre decizia luată de Parlament de a folosi forţele armate ruse în străinătate pe timpul zilei, iar armata va face acelaşi lucru prin canalele sale.
Potrivit lui Serghei Ivanov, decizia a fost luată pentru a ajuta Siria şi pentru a proteja interesele ruse. „În primul rând, şi cel mai important, vorbim despre Siria, şi nu vorbim despre atingerea unor scopuri de politică externă, de satisfacerea unor ambiţii de care ne acuză partenerii noştri occidentali, vorbim despre interesele naţionale ale Rusiei”, a spus el.
Serghei Ivanov a mai precizat că operaţiunile Forţelor Aeriene vor fi temporare, dar nu a putut menţiona exact cât timp vor dura.
Comentând raidurile aeriene efectuate de state occidentale, Serghei Ivanov a subliniat că acestea nu sunt conforme cu legislaţia internaţională. „După cum ştiţi, Statele Unite lansează raiduri aeriene asupra teritoriului Siriei şi Irakului şi poate şi alte state din Orientul Mijlociu. Franţa s-a alăturat recent acestor acţiuni, Australia şi alte ţări discută despre acelaşi lucru. Aş vrea să notez (…) că aceste acţiuni se desfăşoară cu ocolirea legislaţiei internaţionale„, a declarat el.
Rusia şi-a consolidat recent prezenţa militară în Siria, inclusiv cu tancuri şi avioane de război, Vladimir Putin argumentând că numai forţele preşedintelui Bashar al-Assad sunt capabile să-i înfrângă pe jihadişti.
Ştirea iniţială
Parlamentul rus a decis miercuri că preşedintele Vladimir Putin poate ordona atacuri aeriene în Siria, anunţă USA Today, care citează presa de la Moscova.
Sergey Ivanov, şeful de cabinet al preşedintelui rus, a declarat presei că Vladimir Putin a primit din partea Consiliului Federaţiilor- camera superioară a Parlamentului de la Moscova- aprobarea de a utiliza personalul militar în operaţiuni desfăşurate în afara graniţelor.
Sergey Ivanov a declarat că Rusia va folosi numai aviaţia în operaţiunile din Siria, măsura fiind luată în urma unei solicitări formulate de preşedintele sirian Bashar al- Assad.
“Consiliul Federaţiilor a adoptat propunerea în unanimitate”, a precizat şeful de cabinet de la Kremlin.
Vladimir Putin declara marţi, după întrevederea cu Barack Obama, că Rusia analizează opţiunea unor lovituri aeriene pe teritoriul sirian împotriva ISIS, în aceleaşi zone în care acţionează şi SUA şi aliaţii săi.
Parlamentul rus a analizat în regim de urgenţă solicitarea trimisă de Vladimir Putin, Kremlinul confirmînd în cursul dimineţii că propunerea îi aparţine preşedintelui, că proiectul s-a aflat dimineaţă în analiza Comisiei de Apărare şi Securitate. “Conducerea Comisiei a decis să dezbată subiectul în şedinţă secretă”, a precizat Valentina Matviyenko, purtător de cuvânt al Parlamentului rus.
Potrivit Constituţiei ruse, preşedintele Federaţiei trebuie să obţină aprobarea Parlamentului în situaţia în care decide să trimită forţele armate în afara graniţelor. Ultima solicitare de acest gen a fost făcută de Vladimir Putin cu o zi înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, în martie 2014.
Situaţia din Siria a ocupat o bună parte a discursului rostit luni de Vladimir Putin, în faţa Adunării Generale a ONU. Preşedintele rus a afirmat că influenţa ISIS a început să se facă simţită în Orientul Mijlociu “după invazia SUA din Iraq din 2003” şi că în prezent “situaţia este mai mult decât periculoasă”.
Vladimir Putin spunea luni că Rusia încearcă să creeze o coaliţie anti-ISIS şi că cel mai bună cale de a înfrânge terorismul islamic este “aceea de a întări structurile statului sirian”, ceea ce înseamnă de fapt salvarea regimului lui Bashar al-Assad.
Reuters anunţa în data de 10 septembrie, citând surse libaneze familiarizate cu situaţia politică şi militară din Siria, că trupele ruse au început să participe activ la operaţiuni de susţinere a forţelor guvernamentale.
Rusia deţine de 50 de ani în Siria controlul bazei navale Tartus. În din august, Rusia a realizat un adevărat pod aerian către Siria, unde a trimis importante cantităţi materiale şi tehnică de luptă. Forţele ruse au modernizat şi extins facilităţile aeroportului din Latakia, transformat practic în baza de operaţiuni militare ruseşti.
În dosarul sirian, puterile regionale şi marile puteri sunt de acord că lupta împotriva ISIS trebuie intensificată. Diferenţeşle de opinie apar înceea ce priveşte soarta regimului Assad, SUA şi aliaţii săi susţinând că actualul preşedinte trebuie înlăturat de la putere, în vreme ce Rusia şi Iranul susţin că regimul Assad trebuie consolidat.