Peste 3.000 de asistenți și lectori universitari vor pleca din sistemul superior de învățământ, de la 1 octombrie anul acesta, pentru că nu au reușit să obțină titlul de doctor, așa cum le impunea Legea Educației.
În 2011, când a intra în vigoare noua Lege a Educației, acestora li s-a acordat un termen de patru ani pentru obținerea titlului, alternativa fiind plecarea din sistem.
Termenul limită inițial a fost februarie 2015, dar Guvernul Ponta l-a prelungit până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a a nu perturba anul universitar 2014 – 2015.
Aflat luni la Timișoara, unde a participat la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că numărul lectorilor și asistenților universitari fără acest titlu este de aproximativ 4.500, din care peste 3.000 vor trebui să plece.
„La nivel naţional, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie – septembrie vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel naţional în 2010 la 17% la începutul anului 2015”, a declarat ministrul Cîmpeanu, citat de Mediafax.
Acesta nu este foarte convins că ieșirea celor 3.000 de tineri este un lucru bun pentru învățământ, fiindcă va ridica media de vârstă a cadrelor din universități:
„Ieşirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta şi mai mult proporţia cadrelor didactice tinere care activează în învăţământul superior şi asta, în ultima instanţă, dacă nu găsim soluţii, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor şi ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce deţin titlul de doctor?”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul se teme că în locul celor care pleacă acum vor veni tineri mai slab pregătiți, ținând cont că salariile debutanților sunt mult prea mici pentru a atrage cadre foafte bine pregătite: ”Sunt îngrijorat de cei care vor veni în locul acestor colegi, ştiut fiind faptul că le cerem să aibă foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutanţilor nu este, din păcate, suficient de atractiv”, a mai spus ministrul.