16 septembrie, 2015

florin jianuAntreprenorii români care doresc să atragă fonduri europene în domeniul IT au mai dificultăţi să acceseze banii deoarece au nevoie de brevete, atrage atenţia Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători şi fost ministru pentru IMM, mediu de afaceri şi turism.

La noi nu poţi să faci cercetare-dezvoltare dacă nu deţii un brevet, ceea ce mi se pare un lucru stupid. De exemplu, în zona IT-ului ce să brevetezi, pentru că acolo nu ai un produs ca atare, ci o idee. Nici Facebook, nici Google nu ar fi fost posibile în România, pentru că la noi trebuie să brevetezi. Cam acesta e gradul de înţelegere a mediului public în acest moment„, a declarat Florin Jianu, la o conferinţă despre fonduri europene şi ajutoare de stat, citat de Mediafax.

Fostul ministru pentru IMM, mediu de afaceri şi turism a precizat totodată că antreprenorii români se confruntă cu aceeaşi birocraţie mare şi lipsită de orizont ca între 2007 şi 2013 atunci când vine vorba de atragerea fondurilor europene puse la dispoziţie în cadrul actualului exerciţiu financiar al Uniunii.


Fondurile europene nu arată mai bine în perioada 2014-2020 decât cea din 2007-2013. E acelaşi tip de birocraţie, aceeaşi lipsă de orizont în finanţări. Nu mergem neapărat pe domenii prioritare, pe lucruri extrem de concrete, cum ar fi crearea de locuri de muncă„, a comentat Florin Jianu.

De asemenea, el a atras atenţia că fondurile europene nu ar mai trebui contractate pentru organizarea de cursuri, ci pentru a răspunde unor provocări reale ale economiei.

„De ce să folosim fonduri europene pentru cursuri nesfârşite, cu seminarii, deplasări, lucruri lipsite de concreţe în economie, când putem să dăm unui antreprenor care creează locuri de muncă, să-i plătim echivalentul salariului unui absolvent, în felul ăsta rezolvând o serie de probleme. Fondurile europene trebuie folosite cu logică, ca răspuns la provocările dintr-un moment al economiei, nu lansate pompos şi fără o substanţă reală„, a precizat fostul ministru.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: