17 august, 2015

polonia rachete patriotStatele Unite au informat Guvernul turc că misiunea unităţilor de rachete Patriot din Turcia, care se încheie în octombrie, nu va fi prelungită, relatează publicaţia turcă Hurriyet în ediţia electronică.

Anunţul Statelor Unite a fost făcut duminică, la o zi după ce Germania a informat că îşi va retrage sistemele similar amplasate în sudul Turciei, în apropierea frontierei siriene.

Sistemele „Patriot vor fi aduse în Statele Unite pentru operaţiuni critice de modernizare, care vor asigura că forţa de apărare antirachetă a SUA va fi capabilă să contracareze ameninţările globale care evoluează şi să protejeze aliaţii şi partenerii – inclusiv Turcia”, se arată într-un comunicat comun al Guvernelor american şi turc.


„Statele Unite şi NATO susţin securitatea Turciei şi stabilitatea regională”, adaugă comunicatul. „În timp ce Statele Unite desfăşoară mijloace aeriene suplimentare şi cooperează cu Turcia pentru a combate gruparea Stat Islamic, SUA vor continua de asemenea să colaboreze cu Turcia pentru a-i susţine capacităţile de apărare antiaeriană, inclusiv împotriva ameninţării rachetelor balistice”, continuă textul.

Comunicatul notează că navele Aegis ale Forţelor navale americane vor rămâne în estul Mării Mediterane.

„Aceste nave oferă o gamă de capacităţi pentru apărarea Turciei şi a misiunilor NATO, inclusiv sprijin pentru apărarea antiaeriană şi antirachetă a NATO. Forţele navale americane din Europa vor continua cooperarea strânsă cu Forţele navale turce din regiune, pentru apărarea Turciei”, precizează textul.

Anunţul Statelor Unite a venit după ce Germania a informat sâmbătă că îşi va retrage bateriile de rachete Patriot şi soldaţii mobilizaţi în sud-estul Turciei.


Ministerul german al Apărării a precizat că cei 250 de soldaţi germani şi două sisteme de rachete Patriot staţionate la frontiera sudică a Turciei, pentru a contribui la apărarea aliatului din cadrul NATO în faţa violenţelor din ţara vecină Siria, vor părăsi teritoriul turc înainte de încheierea mandatului la 31 ianuarie 2016.

NATO a mobilizat în 2013 cinci baterii de rachete Patriot la aproximativ 100 de kilometri de graniţa siriană. Germania şi Statele Unite au oferit câte două baterii, iar Olanda una. Anul acesta, olandezii şi-au încheiat misiunea şi au fost înlocuiţi de spanioli.

Armament greu al Infanteriei Marine a SUA trimis în Bulgaria

Pe de altă parte, tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare de recunoaştere, trimise de Infanteria Marină a SUA, au ajuns duminică în Germania, urmând să facă parte din Black Sea Rotational Force, cu sediul la Poligonul Novo Selo din Bulgaria.

Armamentul greu a sosit la Bremerhaven, în Germania şi urmează să ajungă în Bulgaria cu trenuri şi transportate prin întreaga Europă, „demonstrând capacitatea aliaţilor şi partenerilor noştri internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză”, potrivit unui comunicat de presă al Corpului de Infanterie Marină a SUA din Europa şi Africa.

Echipamentul de artilerie este însoţit de peste 160 de infanterişti marini şi reprezintă Compania de Arme Întrunite. Unitatea va face parte din Black Sea Rotational Force, însă va avea sediul la Poligonul Novo Selo din Bulgaria.

„Transportarea de echipament armat al Infanteriei Marine a SUA în regiunea Mării Negre a îmbunătăţit comunicarea şi coordonarea cu forţele aliate şi partenerii. Drept rezultat al acestei colaborări şi coordonări, diversele agenţii şi organizaţii implicate se cunosc reciproc, în loc să afle una de existenţa alteia după ce se petrece o criză”, a declarat locotenent-colonel John Sattely, director logistic al Corpului de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa.

The Black Sea Rotational Force este capabilă să participe la o gamă variată de operaţiuni militare din zona de responsabilitate a Comandamentului SUA din Europa. The Black Sea Rotational Force are sediul la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: