10 august, 2015

ANDREI GEREA -Ministrul Energiei, IMM şi Mediului de afaceri, Andrei Gerea, a primit pe data de 3 august demisia lui Dan Agrişan, fost Director General al Societăţii de Administrare a Participaţiilor din Energie SA.

Dan Agrişan a demisionat după 10 luni în fruntea SAPE acuzând explicit, potrivit scrisorii de demisie, presiuni de politizare a activităţii sale  profesionale.

Cel care l-a înlocuit pe Dan Agrişan în fruntea SAPE este nu doar membru PLR, coleg de partid cu ministrul Andrei Gerea, ci și administrator la o companie afiliată uneia cu SAPE este în proces. De altfel, SAPE gestionează procese de sute de milioane de euro în numele statului, cu companii din energie.


Se poate consemna, cu această demisie, și o premieră: Dan Agrișan este unul din puținii profesioniști care demisionează dintr-un post public nu cu ”din motive personale”, ci având curajul să explice clar cum stau lucrurile în sistem.

***

Dan Agrişan a detaliat pentru cursdeguvernare.ro motivele pentru care a demisionat. Menționăm că sublinierile aparțin redacției.

„Apăreau de la minister tot felul de propuneri de numiri în CA, oameni fără facultate, oameni fără experienţă…”

„Totul a început prin ianuarie 2015”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro fostul director al SAPE, „când ministerul a început, uşor-uşor, să abdice de la principiile impuse de fostul ministru Răzvan Nicolescu: nu a mai fost reînnoit contractul cu consultantul extern responsabil cu selectarea membrilor în CA la societăţile la care statul are participaţii, s-a renunţat la transparenţă şi am aflat că există intenţia schimbării mele din funcţie.”


Din punct de vedere managerial, Dan Agrişan spune nu are ce să-şi reproşeze: „în luna iunie am atins cota de venituri stabilită pentru tot anul 2015”, declară fostul Director General, care admite că are totuşi un defect: „nu mă interesează politica, am stabilit clar, încă de la început, acest lucru cu ministrul Gerea”.

 „Cred că am fost singura companie cu capital integral de stat care am respins 4 din 9 propuneri  formulate pentru Consiliile de Administraţie. Apăreau de la minister diverse propuneri, oameni fără facultate, oameni fără experienţă, oameni cu Facultatea de Horticultură propuşi să intre în Consilii de administraţie la companiile noastre. Cum să accept aşa ceva? Am şi transmis la minister să ne lase în pace cu numirile astea…., a declarat Dan Agrişan.

Independenţa politică a putut să şi-o manifeste până în luna iunie 2015, când Dan Agrişan a fost schimbat din CA al SAPE „cu o doamnă de la Agenţia Domeniilor Statului”.

O lună şi jumătate mai târziu, pe 30 iulie, Dan Agrişan îţi scrie demisia, convins că lucrurile nu au cum să se schimbe în bine: „Suntem foarte departe de a avea libertatea unei selecţii a profesioniştilor care să facă parte din CA-urile companiilor din energie. Există posibilitatea ca SAPE să fie supusă unui proces de devalizare şi nu sunt singurul care se teme de aşa ceva. Directorul juridic şi-a dat demisia cu 3 săptămâni înaintea mea…

”Vă dau ocazia să numiţi oamenii care vă lipesc afişele pentru partid în funcţiile pe care le doriţi”

În cele ce urmează, pasaje semnificative din scrisoarea prin care ministrul Gerea este înstiinţat de demisie, cu menţiunea că sublinierile aparţin redacţiei :

Am simţit şi simt de mai multe luni o presiune de politizare a activităţii mele profesionale, manifestată inclusiv prin încercarea de a mi se impune oameni de o valitate şi cu o pregătire profesională necorespunzătoare în diverse poziţii în companie şi în consiliile de administraţie ale societăţilor în care SAPE SA deţine participaţii. Am sesizat, de aemenea, din păcate,  şi lipsa unei dorinţe reale de a transforma în bine companiile de stat din energie şi de administra în mod profesionist participaţiile statului.

Intenţia mea profesionistă şi onestă de a menţine anumite standarde de calitate în activitatea societăţii pe care o conduc au făcut ca aceste presiuni la care atât echipa/conducerea SAPE, cât şi eu, personal, am fost supuşi să fie dublate şi de o serie de acţiuni de verificare, demarate de Corpul de Control aflat în subordinea dvumneavoastră. După cum aţi putut sigur observa, în mod evident, Corpul de Control nu a avut ce să găsească în neregulă în activitatea societăţii.

Având în vedere că sunt ferm convins că între acţionarii şi managementul SAPE trebuie să existe o serie de obiective comune, precum profesionalismul, integritatea şi urmărirea intereselor legitime ale Statului Român, observând că nu avem avem aceste obiective comune, am decis să îmi depun mandatul de Director General, cu efect din data de 5 august 2015 şi să vă dau ocazia să numiţi oamenii care vă lipesc afişele pentru partid în funcţiile pe care le doriţi, în cadrul acestei societăţi. scrie Dan Agrişan în demisia sa.

Acuzaţiile formulate de Dan Agrişan par confirmate de faptul că ministrul Gerea nu a mai numit un specialist în fruntea SAPE, ci un coleg de partid: Ion Adrian Moldoveanu nu este un simplu „lipitor de afişe”, ci este membru în Biroul Politic al PLR,

Formal, numirea noului Director General, interimar, a fost decisă de Consiliul de Administraţie, fără ca ministerul să fi înaintat formal o recomandare în acest sens.

Consiliul de Administraţie a stabilit însă în mandatul acordat lui Ion Moldoveanu o prevedere practic fără precedent: CA îl obligă pe noul director să depună, lunar, un raport detaliat al activităţii sale în fruntea instituţiei.

În plan profesional, Moldoveanu are în CV trecute poziţiile de fost consilier juridic în cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi, până în 2006, apoi consilier juridic în cadrul Direcţiei Contencios Administartiv, Juridic din Primăria Sectorului 1 Bucureşti.

Surse din Senat au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Ion Adrian Moldoveanu este, informal, unul dintre responsabilii PLR cu asigurarea fondurilor necesare funcţionării partidului.

Miza postului: procese de sute de milioane de euro, gestionate de un cointeresat

În scrisoarea adresată ministrului Andrei Gerea, Dan Agrişan lansează un avertisment: „La rândul meu, dorind chiar şi în aceste condiţii binele societăţii vreau să vă atrag atenţia asupra unui lucru foarte, foarte important. Sper că sunteţi pe deplin conştient de faptul că SAPE SA este implicată în prezent în cel mai mare litigiu la care este parte Statul Român, pe lângă alte litigii naţionale şi internaţionale, respectiv cel cu ENEL privitor la exercitarea Operaţiunii Put, în care pretenţiile Statului Român sunt a recupera mai mult de 500 milioane de euro.”

Dan Agrişan a preluat conducerea SAPE în octombrie 2014, după o experienţă de nouă ani în casa de avocatură afiliată PwC România, filiala locală a uneia dintre cele mai mari companii de consultanţă şi audit la nivel global.

De menţionat: SAPE reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de arbitraj de la Paris, cele mai importante litigii fiind cu ENEL România (din cauza neîndeplinirii unor angajamente din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cu referire la investiţiile asumate de ENEL) şi cu E.ON (litigiu deschis din cauza unor obligaţii restante de la privatizarea Electrica Moldova).

paradoxUn paradox: potrivit ultimei declaraţii de interese publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 1 (vezi facsimil) , noul Director General al SAPE este şi administrator al ENEL Distribuţie Muntenia.

Fostul Director General al SAPE nu crede că situaţia în care se află Adrian Moldoveanu reprezintă neapărat un conflict de interese. „Consider că această chestiune ar trebui totuşi analizată, iar de acţiunea deschisă împotriva ENEL România poate ar trebui să se ocupe un specialist, nu noul director”, afirmă Dan Agrişan.

NOTA REDACȚIEI:

Toate încercările de-a lua legătura cu ministrul Andrei Gerea pentru a primi explicațiile necesare sau un punct de vedere al ministerului s-au soldat cu eșec.

La 4 ore după publicarea materialului, precizările ministrului Andrei Gerea apar pe un SMS: „Nu prea am ce comenta. Am văzut scrisoarea lui Agrişan, nici vorbă de presiuni. Controale se fac la toate companiile, e normal, zic, şi nimeni nu se supără şi nici nu demisionează. Probabil că s-a săturat să ia un salariu degeaba….”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Moldoveanu inca lucreaza ca director adjunct la SAPE si SAPE tocmai a pierdut procesul de aprox 900 milioane euro cu ENEL – desi juridic avea toate argumentele sa il castige ! Acest Moldoveanu si cea care l-a sustinut – Diana Neacsu – de mult timp trebuiau sa fie la inchisoare!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Moldoveanu inca lucreaza ca director adjunct la SAPE si SAPE tocmai a pierdut procesul de aprox 900 milioane euro cu ENEL – desi juridic avea toate argumentele sa il castige ! Acest Moldoveanu si cea care l-a sustinut – Diana Neacsu – de mult timp trebuiau sa fie la inchisoare!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: