Reformele impuse Greciei de creditorii săi vor eşua, este convins fostul ministru de Finanţe al guvernului de la Atena.
Yanis Varoufakis a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat BBC, că Grecia este obiectul unui program “care va rămâne amintit în istorie ca cel mai mare dezastru în materie de management economic.”
Avertismentul este lansat la scurt timp după ce premierul Alexis Tsipras a operat o remaniere a cabinetului generată de opoziţia unor miniştri faţă de prevederile din acordul încheiat de guvernul grec cu creditorii.
Comisia Europeană, Banca Central Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au condiţionat continuarea asistenţei financiare de aprobarea unor măsuri fiscale şi economice în Parlamentul grec, inclusiv creşteri de taxe în legătură cu care Syriza, principalul partid de guvernământ, consideră că vor înrăutăţi situaţia economică a Greciei.
După 5 luni de negocieri cu creditorii premierul Tsipras a cedat, fiind de acord în final să opereze o semnificativă reformă a sistemului de pensii şi o creştere a TVA în schimbul unui al treilea plan de salvare economică- noi credite în valoare de 86 miliarde euro.
Yanis Varoufakis, care a avertizat că toate măsurile de austeritate vor conduce în plan politic la un reviniment al extremei drepte din Grecia, a afirmat pentru BBC: „Acest program va genera prăbuşirea oricui va încerca să îl implementeze”.
Fostul ministru de Finanţe a insistat să precizeze că premierul Tsipras nu s-a debarasat de el.
„Alexis Tsipras a conştientizat la un moment dat că guvernul se află în bătaia puştii. Am avut de ales între a fi executaţi şi a capitula şi am decis că strategia optimă era să alegem capitularea. Eu nu am fost de acord, iar poziţia mea a devenit clară în urma demisiei. Asta nu înseamnă că nu am înţeles exact poziţia dificilă în care s-a găsit premierul. Mai mult, amândoi suntem conştienţi că solicitările UE adresate Greciei sunt nedemocratice şi iraţionale.”, afirmă Yanis Varoufakis.
Remanierea cabinetului grec a afectat 9 demnitari, Alexis Tsipras renunţând inclusiv la serviciile lui Panagiotis Lafazanis, ministru al Energiei şi conducătorul Platformei de Stânga din Syriza.
Între timp, băncile greceşti îşi vor redeschide porţile luni, după o pauză în activitate de 3 săptămâni. Măsura controlului capitalurilor va rămâne în vigoare, a decis guvernul grec sâmbătă.
Decretul guvernamental stabileşte aceeaşi limită maximă de retragere zilnică- 60 de euro- însă retragerile se pot face cumulat, pentru o săptămână (420 euro).
Măsura închiderii băncilor a fost legiferată pe 29 iunie, după ce Alexis Tsipras a anunţat organizarea referendumului prin intermediul căruia grecii au respins, în proporţie de 61%, solicitările iniţiale avansate de creditori.
De menţionat că după a doua săptămână de retrageri continue de fonduri, băncile au apelat la un artificiu pentru a coborâ suplimentar plafonul de 60 euro pe care îl puteau scoate din ATM-uri grecii: acestea nu au mai fost alimentate cu bancnote de 10 euro.
Un răspuns
In mod „necesar” Grecia va continua esecul economic, deoarece ca si pina acum, creditele sint acordate fara un „proiect national de iesire din criza”, care sa aduca competitivitatea/functionlitatea economica a tarii, catre indicii tarilor dezvoltate:intre 15 – 30, de la indicele desaztruos (actual) 119.
Cel mai relevant rezultat al integrarii unei tari in UE a fost realizat de Grecia, care anunta disponibilitatea de a vinde „pe bucati” tara, insulele care o compun.
Fericita tara, fericit popor, fericita Uniune si viitor national pentru tarile sarace!Scriu rindurile acestea – cu regretul ca nu-l pot contrazice pe Varoufakis si ai lui, disperati ca si mine – pentru viitorul tarii lor…