12 iulie, 2015

greece_bankMiniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare.

Eurogroup se reunește din nou duminică, iar summitul extraordinar al liderilor UE a fost amânat în lipsa soluției pentru Grecia.

O rezolvare temporară a fost propusă sâmbătă de ministrul german de Externe, Wolfgang Schaeuble, care susține că Grecia ar trebui să iasă din Zona Euro pe o perioadă de 5 ani.

Grecia are o problemă de credibilitate


„Ne-am amânat întâlnirea şi vom continua mâine la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)”, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, după aproximativ nouă ore de negocieri „foarte dure”, în opinia unor diplomaţi, relatează DPA în pagina electronică.

Înainte de reuniune, o serie de miniştri şi-au exprimat scepticismul în legătură cu faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis. Încrederea între cele două părţi a fost erodată grav în cursul celor cinci luni de negocieri tensionate asupra unui nou program de salvare.

„Problema credibilităţii şi încrederii a fost discutată şi, desigur, problemele financiare implicate”, a declarat Jeroen Dijsselboem. El a subliniat că negocierile sunt „în continuare foarte dificile, dar se lucrează încă”.

Ziua de duminică a fost stabilită ca termen-limită, în contextul în care liderii UE ar fi trebuit să se întălnească în aceeași zi, după-amiază, pentru a stabili viitorul curs al Greciei.


Summit-ul extraordinar al liderilor țărilor membre ale Uniunii Europene a fost însă amânat, în așteptarea unei decizii a miniștrilor de Finanțe din Zona Euro privind Grecia, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

Propunerea Germaniei: un Grexit temporar

Temeri cu privire la faptul că ţara ar putea să intre în faliment şi să iasă din zona euro au reînviat.

Părăsirea blocului monedei europene comune de către Grecia – cunoscută şi ca „Grexit” – a fost mult timp un subiect tabu, însă un ziar german a scris că această opţiune a fost prezentată în mod oficial de către ministrul german de Externe Wolfgang Schaeuble.

Ministrul german a transmis acest document de poziţie şi altor state din zona euro care consideră planul de reforme al Greciei inadecvat şi afirmă că singura opţiune a Atenei este să-şi îmbunătăţească propunerile sau să iasă din zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, scrie ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia care urma să apară duminică.

Propunerea a fost coordonată cu cancelarul german Angela Merkel, au declarat, sub protecţia anonimatului, surse, pentru DPA.

1
Comentariile germane după negocierile purtate în Eurogroup conțin ideea unui exit temporar. Click pentru mărire

Germania este sceptică în privinţa faptului că o în Grecia poate avea loc o „schimbare culturală” din nevoia unei reforme ample, a declarat un oficial UE sub protecţia anonimatului.

Peste zece state din zona euro se află printre sceptici, în timp ce Franţa şi alte câteva state susţin Grecia, a spus sursa citată. Din zona monedei unice fac parte, în total, 19 state.

Cum a primit Eurogroup propunerile Atenei

Criza greacă a lăsat Atena fără ajutor internaţional şi clătinându-se la marginea prăpastiei falimentului.

Însă ea poate redobândi accesul la fondul de salvare al zonei euro doar după ce ajunge la un acord asupra reformelor economice cu creditorii.

Mulţi miniştri au declarat că nu mai pot crede Grecia pe cuvânt că va implementa reforme economice.

„Timp de cinci ani, am avut de-a face cu asemenea liste (de reforme) care ne-au fost transmise, însă implementarea măsurilor nu a avut loc niciodată”, a declarat ministrul austriac al Finanţelor Hans Joerg Schelling, subliniind că Guvernele elene anterioare au eşuat să se ridice la nivelul promisiunilor.

„Numeroase Guverne, inclusiv al meu, sunt profund îngrijorate cu privire la angajamentul Guvernului grec”, a declarat secretarul de stat olandez Eric Wiebes, notând că reformele propuse de această dată sunt exact cele respinse prin referendumul din Grecia cu mai puţin de o săptămână în urmă.

O serie de miniştri au insistat asupra nevoii de mai multă „substanţă” în planurile greceşti de reformare. Există îngrijorări în legătură cu faptul că Atena a lucrat la reforme în baza unor propuneri anterioare din negocieri, în contextul în care, între timp, situaţia s-a schimbat.

„Propunerea înaintată este veche, ca o supă reîncălzită, dar fără consistenţă”, a declarat ministrul leton al Finanţelor Janis Reirs pentru postul naţional leton de radio.

„Pe hârtie nu este suficient de bine”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului. „Şi chiar dacă este bine pe hârtie, tot mai avem o întrebare: chiar se va întâmpla?”, a subliniat el.

În prezent este examinat un plan de salvare în valoare de 76 de miliarde de euro, care i-ar permite Greciei un excedent primar. Ar fi cel de al treilea pachet oferit Greciei în decurs de cinci ani.

Eşecul reuniunii constrastează puternic cu optimismul care a predominat înaintea negocierilor, după ce propunerile elene de reformă au obţinut susţinerea prudentă a creditorilor şi aprobarrea Parlamentului grec.

Între propuneri se află eliminarea scutirilor de TVA pentru insulele greceşti şi creşterea TVA-ului pentru restaurante, alimente de bază, hoteluri şi apă.

Grecia a promis, de asemenea, că va elimina o „subvenţie de solidaritate” acordată pensionarilor şi că va ridica vârsta de pensionare la 67 de ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: