Moțiunea de cenzură ( cu tema ”Dreptul la vot nu e o lozincă”) care se dezbate vineri are toate șansele să împărtășească soarta precedentelor 2 inițiate de PNL la adresa Guvernului Ponta, căci surprizele sunt greu de imaginat.
Liberalilor le lipsesc zeci de voturi pentru a aduna cele 278 necesare pentru debarcarea guvernului, iar PNL, după deciziile de joi ale principalelor partide din arcul guvernamental, nu mai poate spera în ”defecțiuni” ale reprezentanților PSD și UNPR la votul secret.
***
În timp ce PNL rămâne să caute alte soluții pentru îndepărtarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, Justiția rămâne restantă cu obiectul moțiunii ( intitulate ”Dreptul la vot nu e o lozincă!”) și ar trebui să dea totuși un verdict: Cine și cum răspund cei care au blocat procesul electoral la votul din noiembrie 2014?
Aritmetica și mecanismul prin care majoritatea guvernamentală evită riscul oricărei defecțiuni
O rază de speranță pentru PNL, joi dimineață, odată cu anunțul deputatului PSD de Sibiu Ghorghe Roman. El și-a dat demisia din PSD și a afirmat că va vota moțiunea inițiată de liberali.
Orice speranțe, orice negocieri purtate de sau în numele PNL cu parlamentari ai puterii au fost însă anulate joi de alte două declarații:
- Președintele Consiului Național al PSD, Rovana Plumb, a anunțat că reprezentanții săi în Parlament vor fi prezenți vineri la dezbaterea moțiunii, dar aceștia vor rămâne în bănci și nu vor vota în niciun fel
- Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat la Adevărul Live: ”UNPR este militarizat, în sensul bun al cuvântului. Mi-am dat cuvântul, şi cred că Guvernul este bun. Trebuie să mergi cu partenerii şi la bine şi la rău.”
Asta înseamnă că, foarte probabil, UNPR va rămâne în bănci, alături de colegii de la PSD, nepermițând ca cineva să încurce bilele și urnele de vot.
Aliați teoretici ai demersului PNL, care reprezintă în Parlament 173 de voturi, sunt:
- PSRO (Mircea Geoană) cu 12 voturi
- Grupul Democrat Popular (Daniel Fenechiu) cu 14 voturi
- PMP cu 14 voturi
Lipsesc, deci, 65 de voturi pentru majoritate. Și asta dacă nu lipsește nimeni de la vot- ipoteză foarte puțin probabilă.
Alte voturi în favoarea moțiunii, dar cu siguranță nu toate, ar putea veni de la UDMR, care prin vocea președintelui Kelemen Hunor a anunțat joi că ”nu va vota împotriva moțiuniii”. Asta înseamnă că unii dintre cei 26 de parlamentari maghiari se vor abține, alții vor vota ”pentru”.
Prin ”cutumă parlamentară”, cele 23 de voturi ale minorităților naționale altele decât cea maghiară sunt acordate de regulă, în bloc, puterii.
Până și copreședintele PNL Vasile Blaga a fost convins de ”matematica parlamentară” și a recunoscut încă de marți că nu sunt șanse foarte mari ca moțiunea să treacă.
Speranțele revin, timd, spre după-amiază- și deputatul PSD de Tulcea Marian Avram anunță că votează moțiunea. Probabil, va fi primit în PNL.
Un dosar peste care se așterne praful
Ultima oară când s-a vorbit, oficial, de ancheta privind votul din Diaspora a fost pe 4 decembrie 2014, dată la care DNA a anunțat că preia această anchetă în condițiile în care Parchetul General își declinase competența pe acest dosar.
O lună mai târziu, pe fondul disputelor cu fostul său președinte de partid, pe 9 ianuarie 2015, Marian Vanghelie s-a dus la DNA să își explice teoria potrivit căreia vinovați ”sunt împreună Victor Ponta cu Liviu Dragnea”.
Nicio reacție de la DNA în cele peste 7 luni în care a preluat ancheta asupra unui dosar care, teoretic, se poate rezolva rapid prin simpla parcurgere a corespondenței oficiale de la MAE (minister care refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor pe acest subiect).