Serviciul secret al Turciei a ajutat, la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, la furnizarea de armament în zonele din Siria controlate de Statul Islamic, anunță Reuters, care citează în exclusivitate un procuror și depoziții de martor ale unor oficiali.
Potrivit Reuters, depozițiile unor ofițeri de jandarmerie turci vin în contradicție cu dezmințirile formulate public de Ankara în legătură cu suspiciunile că ar fi furnizat armament rebelilor din Siria, contribuind prin extensie la ascensiunea Statului Islamic, astăzi o amenințare la adresa Turciei, stat membru NATO.
Siria și aliați Occidentali ai Turciei au afirmat recent că, în dorința de a vedea că președintele Bashar al-Assad este înlăturat de la putere, Turcia a permis ca luptători și armament să treacă granița în Siria, unde rebelii au proclamat un Califat care înglobează teritorii din Siria și Iraq.
Oficialitățile de la Ankara au dezmințit categoric că ar fi înarmat rebelii din Siria sau că ar fi acordat asistență islamiștilor, diplomația turcă asigurând că guvernul a impus un control strict al granițelor naționale.
Declarații care incriminează regimul Erdogan
Potrivit declarațiilor de martor citite de Reuters se pare însă că muniție, componente de rachetă și de mortier au fost transportate peste granița cu Siria, în camioane escortate de lucrători ai serviciului secret turc MIT.
Patru dintre aceste camioane, unul în noiembrie 2013 și alte trei în ianuarie 2014, au fost controlate la baraje ale jandarmeriei instalate în provincia turcă Adana. Controalele au fost efectuate cu mandat de la procuror, în baza unor informații legate de transportul unor cantități de armament peste graniță, anunță Reuters.
Camionul oprit în noiembrie 2013 a fost sechestrat, celor din ianuarie permițându-li-se să continue călătoria numai după ce agenți ai MIT care însoțeau transportul au refuzat percheziția și au amenințat forțele de poliție și de jandarmi care asigurau barajele.
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că cele trei camioane aparțineau serviciului secret și transportau ajutoare umanitare.
”Investigațiile noastre indică faptul că oficiali ai regimului au ajutat acei oameni să livreze transporturile”, a declarat pentru Reuters Ozcan Sisman, procurorul care a emis mandatul de percheziție al camionului oprit în noiembrie 2013.
Represaliile regimului
Sisman și un alt procuror, Takei, au fost arestați în ianuarie din ordinul procurorului șef și sunt acuzați de efectuarea de percheziții ilegale.
În solicitarea de arestare a procurorului Ozcan Sisman, emisă de Înalta Curte de Judecători și Procurori a Turciei și consultată de Reuters, se afirmă că cel acuzat se face vinovat de dezvăluirea unor secrete de stat și de defăimarea guvernului Turciei, descris ca ajutând grupări teroriste.
Procurorii Sisman și Takci au respins acuzațiile.
”Nu este posibil să descrii acest proces, care s-a transformat într-un adevărat masacru al legii”, afirmă Alp Deger Tanriverdi, avocatul care îi reprezintă pe cei doi acuzați, care consideră că ”o crimă nu poate fi acoperită de secretul de stat”.
Peste 30 de ofițeri de jandarmerie implicați în reținerea celor 3 camioane din ianuarie sunt acuzați la rândul lor, sub suspiciunea de tentativă de lovitură de stat și spionaj militar, potrivit unui document emis în aprilie 2015 de un tribunal din Istambul.
Un oficial al cabinetului președintelui Erdogan a declarat Reuters că șeful statului turc și-a exprimat foarte clar poziția în această chestiune. O serie de oficiali ai guvernului au refuzat să comenteze cazul la solicitarea Reuters.
”Reiterez poziția oficială, expusă în repetate rânduri de la izbucnirea crizei atât de prim-ministru, de președinte sau de ministrul de externe- Turcia nu a furnizat niciodată arme rebelilor din Siria”, a declarat miercuri, la un eveniment găzduit la Washington, Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al președintelui Erdogan.
Președintele Turciei a mai afirmat în trecut că procurorii acuzați, care nu dețin nicio autoritate să controleze vehiculele MIT, sunt parte a unui ”stat paralel” condus de inamicii săi politici, care au ca singur scop discreditarea guvernului său.
”Cine sunt cei care au încercat să oprească camioanele serviciului secret în Adana în timp ce noi ne preocupam să trimitem ajutoare umanitare în Turkmenistan? Justiția paralelă și servicii secrete paralele… Un procuror sare în camion și începe să cotrobăie. Nu poți să percheziționezi un camion al Serviciului secret, nu ai nicio autoritate”, a afirmat președintele Erdogan la televiziunea publică după incident.
”Defăimări” și realități din teren
Potrivit depozițiilor consultate de Reuters, Murat Kislakci, unul dintre șoferii camioanelor oprite în Adana în ianuarie, este citat ca afirmând că încărcătura transportată de el a fost încărcată dintr-un avion străin staționat pe aeroportul internațional din Ankara și că a mai efectuat transporturi similare în trecut. Reuters nu l-a putut contacta pe Murat Kislakci pentru o confirmare.
Din declarațiile unui martor consultate de Reuters, persoană implicată în tentativa de percheziție a unui alt camion, în data de 1 ianuarie 2014, reiese că ofițerul MIT care însoțea transportul a spus celor de la postul de control că armamentul ar proveni de la un depozit din apropierea graniței cu Siria. Reuters nu a putut confirma această ipoteză.
În perioada în care s-au desfășurat operațiunile de control, provincia siriană Hatay, vecină provinciei turce Adana, era controlată de gruparea islamistă rebelă Ahrar al-Sham.
Gruparea era condusă printre alții de Abu Khaled al-Soury, cunoscut și ca Abu Omair al-Shamy, care a luptat alături de fondatorul Al Qaeda, Osama bin Laden, și unul dintre apropiații actualului conducător, Ayman al-Zawahiri.
Al-Soury a fost ucis în atacul orașului sirian Alep, în februarie 2014.
Un tribunal care a judecat cererea de arestare a trei dintre cei implicați în sechestrarea primului camion, cel din noiembrie 2013, a decretat că transportul conținea țevi de metal, fabricate în orașul turc Konya, care au fost identificate ca fiind componente de aruncătoare de grenade.
Documentul tribunalului îi citează pe șoferul camionului, Lutfi Karakaya, care afirmă că a mai efectuat 2 transporturi similare, pe care le-a livrat într-un câmp situat la 200 metri de garnizoana militară Reyhanli, din Siria.
Ordinul de arestare al lui Karakaya, consultat de Reuters, afirmă că reținerea s-a efectuat în baza unui raport al poliției, care afirmă că părțile componente sechestrate trebuiau livrate ”unei tabere de antrenament al organizației teroriste Al Qaeda situată de partea Siriană a graniței”.
Reuters nu l-a putut contacta pe Lutfi Karakaya și nici nu a putut confirma din surse alternative destinația pieselor de armament.
Procurorul Sisman a declarat în legătură cu perchezițiile ordonate: ”Nu am intenționat să sechestrăm camionul dacă ar fi aparținut MIT și ar fi conținut ajutoare, dar am primit o informare în care eram anunțați că acel camion transporta piese de armament. Am fost obligat să intervin”.