9 martie, 2015

constitutieComisia specială pentru revizuirea Constituției și-a desemnat luni un nou președinte (Ioan Chelaru, PSD) și a stabilit termenul-limită de 1 iunie până la care să finalizeze propunerile de modificarea a Constituției.

Termenul de 1 iunie este singurul convenit relativ ferm de membri comisiei, care presupun că Parlamentul va adopta noua Constituție în cel mult un an, iar pasul următor, referendumul de adoptare, ar putea fi organizat concomitent cu alegerile locale din 2016.

Optimismul premierului Ponta față în față cu realitatea

Declarativ, premierul Victor Ponta a anunțat luni: „Modificările pot fi operate în cel mult o săptămână iar referendumul poate fi organizat anul acesta, pentru că PSD nu s-a răzgândit în ceea ce privește modificările necesare.”


Chestiunea modificării Constituției este una extrem de complicată- dovadă rezultatele obținute de precedenta comisie, condusă în trecut de fostul președinte PNL Crin Antonescu. Reunită la sfârșitul lunii mai 2013, fosta comisie a lucrat 3 săptămâni la elaborarea unui proiect de Constituție, proiect care conținea 128 de modificări. În procesul de avizare al modificărilor, Curtea Constituțională a respins 85 dintre propuneri. Motivarea CCR a fost publicată în februarie 2014, iar majoritatea membrilor comisiei speciale a considerat la data respectivă că subiectul trebuie închis.

Actualul președinte al PNL, Alina Gorgiu, fost membru al Comisiei de revizuire a Constituției, explica în primăvara anului 2014: „După ce a venit răspunsul de la CCR, nu s-a mai convocat comisia. Urma să fie stabilit un calendar și nu s-a mai întâmplat nimic. (…) Am simțit din partea PSD, la nivel public, o reținere privind continuarea procesului de revizuire, lucru confirmat prin faptul că programul de guvernare nu mai cuprinde acele paragrafe din 2013, în care se făcea referire la necesitatea revizuirii Constituției și la partea de nou Cod electoral. Concluzia pe care pot să o trag este că au renunțat la acest proiect.”

Dilema deputatului Varujan Pambuccian

Membru în comisie a fost, și este, și deputatul Varujan Pambuccian, unul dintre puținii politicieni care au comentat principiile după care a judecat proiectul Curtea Constituțională.
„Ajungem la o tâmpenie logică- înseamnă că niciodată nu se poate modifica nimic în Constituție, daca ea e neconstituțională în raport cu fosta Constituție. Ce nu se poate modifica sunt articolele în care clar scrie, în Constituție, că nu pot face obiectul revizuirii, aia, da, nu se poate modifica. Nu este o situație fără ieșire, pentru că CCR trebuie să judece în limitele prerogativelor oferite, și scrie foarte clar ce poate fi revizuit și ce nu. Problema e că nu se întrunește Comisia, habar n-am de ce”, declara Varujan Pambuccian în martie 2014.

PSD, PNL și revizuirea Constituției

Modificările propuse de fosta comisie vizau chestiuni care și astăzi rămân important de clarificat, precum cele legate de împărțirea administrativă a teritoriului, dreptul la proprietate, interzicerea migrației parlamentare sau desemnarea candidatului la funcția de premier.


Iar reluarea discuțiilor pe marginea modificării Constituției pune probleme, în egală măsură, principalelor două forțe politice de azi.

Prin inacțiunea de care a dat dovadă în 2014, PSD a demonstrat practic că a abandonat ideea revizuirii Constituției. După apariția deciziei CCR, comisia specială a trimis tot ce lucrase la guvern, pentru ca acesta să elaboreze un proiect de lege, în acord cu decizia CCR, pe care să-l supună dezbaterii parlamentare, lucru care nu s-a întâmplat.
Pe de altă parte, tentativa de revizuire a Constituției nu a fost sustinută, în urmă cu doi ani, de fostul PDL, care astăzi este parte componentă a noului PNL

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: