30 decembrie, 2014

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, scapă de pedeapsa cu închisoarea, după ce a fost condamnat într-un caz de fraudă. Decizia de marţi a tribunalului, comunicată de presa internaţională, a fost aşteptată cu interes de comunitatea occidentală, având în vedere că procurorii au cerut 10 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

Procesul a fost catalogat drept unul politic, având în vedere că Alexei Navalnîi este liderul opoziţiei cel mai temut de Kremlin şi cel care a reuşit să scoată ruşii în stradă, pentru proteste anti-Putin, în 2011 şi 2012.

Liderul opoziţiei ruse a primit trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în timp ce fratele său a primit aceeaşi perioadă cu executare. Cei doi fraţi au fost condamnaţi pentru furtul a 30 de milioane de ruble (518.000 de dolari) de la două firme, una dintre ele fiind afiliată gigantului de cosmetice francez Yves Rocher.


Au mai primit şi o amendă de jumătate de milion de ruble fiecare şi trebuie să plătească daune de 4 milioane de ruble.

Sentinţa, care trebuia dată iniţial în 15 ianuarie, a fost avansată din cauza temerilor faţă de ample proteste ale susţinătorilor lui Alexei Navalnîi. Aceştia au organizat un grup pe Facebook şi au făcut apel la proteste, iar zeci de mii de oameni şi-au anunţat intenţia de a participa. Liderul opoziţiei ruse se afla încă din luna februarie în arest la domiciliu.

Chiar şi după pronunţarea acestei sentinţe, Alexei Navalnîi i-a indemnat pe simpatizanţii săi să participe la protest, o mişcare la care el nu poate lua parte. Acesta este programat pentru marţi seara, la ora 19.00, ora locală.

Pe de altă parte, susţinătorii acestuia se pregăteau să participe la manifestaţii marţi, în acelaşi loc stabilit pentru 15 ianuarie, dacă sentinţa cerut de procurori ar fi fost dată de judecători. 10 ani de închisoare pentru o infracţiune economică ar fi fost excesivi chiar şi după standardele ruse.

Alexiei Navalnîi, principalul oponent al Kremlinului


Alexei Navalnîi este persoana de care kremlinul se teme cel mai mult. Un carismatic activist al luptei anticorupţie, el sa impşlicat în lupta politică anti-Putin şi a devenit liderul opoziţiei.

El a acuzat autorităţile că acesta este un caz politic, mai ales că l-a implicat şi pe fratele său. iar pedeapsa dată acestuia a fost considerată tot un mod de a-l sancţiona pe liderul opoziţiei, aşa cum obişnuieşte regimul Putin să urmărească şi să pedepsească rudele oponenţilor săi.

În 2013 a fost arestat şi închis, dar, într-un mod bizar, a ffost eliberat pentru a candida la alegerile pentru primăria Moscovei. A obţinut 27% din voturi, nu suficiente pentru a-l învinge pe protejatul preşedintelui Putin. Însă a fost un succes, în condiţiile în care nu a avut acces la televiziuni şi şi-a făcut campania doar pe internet şi în mod direct.

Ascensiunea sa politică a început în 2008, cu postări pe blog despre acte de corupţie în cele mai mari corporaţii ruse conduse sau controlate de stat. Într-un interviu acordat BBC, el a spus că cea mai bună modalitate a occidentului de a acţiona în favoarea justiţiei în Rusia este de a da de capăt „banilor murdari”.

Odată cu anexarea Crimeei şi intervenţia rusă în estul Ucrainei, opoziţia din Rusia s-a fragilizat, întructâ populaţia susţine liderul de la Kremlin şi politicile acestuia. În martie, Alexei Navalnîi a cerut UE şi SUA să impună sancţiuni apropiaţilor lui Vladimir Putin: fraţii Rotenberg, Ghenadi Timcenko şi Igor Secin, care se află pe lista neagră.

Alexei Navalnîi are 38 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Întrebarea pe care şi-o pun occidentalii este dacă acesta are susţinere şi în afara Moscovei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: