22 decembrie, 2014

Administratorii de top ai Vaticanului se aşteptau, luni, la un schimb de politeţuri prilejuit de tradiţionala întâlnire de Crăciun cu Papa, însă, potrivit Reuters, au avut parte de critici dure.

Papa Francisc a transmis preoţilor, episcopilor şi cardinalilor care conduc Curia, administraţia centrală a Bisericii Romano-Catolice, că păcatele carierismului şi lăcomiei le-au provocat un “Alzheimer spiritual”.

Francisc, primul Papă care provide din afara Europei din ultimii 1.300 de ani, a refuzat tentaţiile care însoţesc cea mai înaltă poziţie a Vaticanului şi a făcut publică determinarea sa de a aduce Biserica mai aproape de cele 1,2 miliarde de credincioşi pe care îi păstoreşte. În acest scop, Papa Francisc a pus bazele reformei Curiei dominată de prelaţi italieni, o Curie care se împotriveşte schimbărilor şi încearcă să blocheze orice reformă care o are ca subiect, o Curie în mare măsură responsabilă de decizia de anul trecut a lui Benedict XVI de a demisiona- primul Papă din ultimii 600 de ani care recurge la acest gest.


“Curia trebuie să se schimbe, să se îmbunătăţească…. O Curie care nu are nicio critică la adresa activităţii sale, care nu se raportează la prezent, care nu ia nicio măsură să se îmbunătăţească este o instituţie bolnavă”, a spus Papa într-un discurs caracterizat de Reuters drept “amar”.

Papa a enumerat în faţa prelaţilor o listă de 15 “boli şi tentaţii”- de la “Alzheimer spiritual”, al celor care au fost atraşi de bunuri lumeşti şi de putere, la “schizofrenie spirituală”, a celor care au inima împietrită şi au gândire tristă. Francisc a mai spus că unii membri ai Curiei se poartă de parcă ar fi “nemuritori, imuni sau chiar indispensabili”, o referinţă aparentă la cardinalii pensionaţi care au rămas în Vatican şi continuă să influenţeze decizii.

Suveranul pontif a mai transmis audienţei că prea mulţi dintre ei au fost victime ale rivalităţilor şi vanităţilor, că superiorii au protejaţi pe care îi favorizează iar cei mai mici în ierarhie îşi construiesc carierele de viitor pe baza serviciilor pe care le fac superiorilor, că alţii sunt preocupaţi să transmită presei “bârfe şi informaţii false”.

Discursul s-a încheiat însă într-o notă optimistă- înainte să ureze “Crăciun fericit” tuturor, Francisc a rugat administraţia Vaticanului să fie mai veselă, explicând că o “doză de umor” este benefică spiritului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: