3 decembrie, 2014

Airbus este suspectat de corupţie în urma unor contracte încheiate în România şi Arabia Saudită, iar la sediul mai multor filiale au avut loc percheziţii, dezvăluie miercuri cotidianul german Süddeutsche Zeitung, citat de agenția Mediafax.

Percheziţiile au avut loc în luna octombrie. Iar Airbus a confirmat că este vizat de o anchetă a justiţiei germane.

Suspiciunile de corupţie vizează contracte de aproximativ 3 miliarde de euro, încheiate cu Arabia Saudită şi România pentru echipamente care ar garanta securitatea frontierelor lor. Parchetul examinează în prezent transferuri de bani dubioase de mai multe milioane de euro.


Parchetul din Munchen anchetează mai multe persoane, iar aceste percheziţii au avut loc în localuri ale filialei germane Airbus Defence and Space.

Ele au fost efectuate la Ottobrunn şi Unterschleissheim, în apropiere de Munchen, precum şi la Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen, alte oraşe din sudul Germaniei.

Contractul EADS, investigat de DNA

În luna noiembrie, procurorul şef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anunţa că persoanele implicate în dosarul Microsoft ar putea apărea şi în dosarul EADS şi că acum există „comisii rogatorii în derulare”în statele europene, România coordonându-se cu acestea.

(Citiţi mai multe despre contract: Contractele investigate de DNA – detalii: EADS, singurul contract cu implicaţii politice internaţionale)

Contractul cu EADS pentru securizarea frontierei a fost semnat in 2004, pe ultimele luni ale guvernului Năstase, fără licitaţie, după o selecţie de oferte. Din partea română a fost semnat de generalul Toma Zaharia. Valoarea totală a contractului: 734 de milioane de euro.


Negocierile dintre MAI şi EADS au fost purtate anterior, între 2003 şi 2004.

Pe parcursul negocierilor, s-a ajuns la formula unui contract-cadru cu o sumă fixă, de 650 de milioane de euro, fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urma să fie livrate.

Toate aceste detalii urma să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să-l realizez în acest contract.

“Din acest profit urma să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, susţin sursele judiciare.

Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul companiei a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu Fujitsu Siemens Computers, pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.

La rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, Fujitsu Siemens Computers a fost condiţionat să semneze contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, cu un comision de 10%, şi cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul premierului de la acea vreme. Comisioanele au fost renegociate ulterior, ajungându-se la formula 7% Gessa, 8% Profinet.

“EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care Fujitsu Siemens Computers a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet şi un avans de 280.000 de euro către Gessa”, precizează surse judiciare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: