Preşedintele ales a transmis miercuri două dintre priorităţile mandatului său: reforma clasei politice şi susţinerea în continuare a luptei anticorupţie. Tot miercuri, agenţia Reuters publică un interviu cu preşedintele ales, în care Klaus Iohannis îşi exprimă convingerea că Victor Ponta va fi abandonat de parlamentarii din majoritate în următoarele săptămâni, iar guvernul actual va cădea anul viitor.
Nevoia de schimbare
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a dat asigurări, miercuri, la conferinţa ”Anti-corruption Sustainability in Romania”, că va sprijini activitatea anticorupţie a DNA în mandatul său ca şef al statului.
”De foarte multă vreme în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchete, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru, o România înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem însă că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public este o Românie asasinată”, a declarat Iohannis.
Preşedintele ales a precizat aceste ”imagini” arată cât de ”urgentă trebuie să fie schimbarea”.
Trebuie să ne despărţim de România anormală
”Aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali”, a mai spus preşedintele ales.
Klaus Iohannis a menţionat că pot fi discuate cauzele acestei situaţii, dar acest lucru nu este suficient pentru a fi înlăturate efectele.
”Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat”, a mai declarat preşedintele ales.
De asemenea, el a apreciat că în acest moment corupţia este principalul duşman al competiţiei libere şi al promovării care are la bază meritocraţia, ”generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti”.
”Corupţia ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care ne afectează investiţiile străine, dezvoltarea civilă, iniţiativa şi inovaţia. Corupţia inhibă şi intimidează generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia, iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor”, a mai spus Iohannis.
„Toată lumea vrea să fie de partea câştigătorilor”
Preşedintele ales Klaus Iohannis crede că Victor Ponta va fi abandonat de parlamentarii din majoritate în următoarele săptămâni, iar guvernul actual va cădea anul viitor. Într-un interviu publicat miercuri de Reuters, noul preşedinte susţine că rezultatul algerilor prezidenţiale va eroda majoritatea de 65% controlată de actualul premier.
„Toată lumea vrea să fie de partea câştigătorilor. Aşa că este posibil, în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în parlament. (…) Şi este posibil ca, în 2015, vom avea această schimbare care ar putea determina ca PNL să aibă majoritatea, pe care o va folosi apoi la schimbarea guvernului”, a spus preşedintele.
Reuters arată că Iohannis poate pune premierul dacă guvernul Ponta cade în urma unei motiuni de cenzură, însă asta ar însemna ca zeci de parlamentari să abandoneze coaliţia de guvernământ actuală înaintea alegerilor din 2016.
Ca preşedinte, arată agenţia de presă britanică, Klaus Iohanniss-a angajat să adopte o atitudine mai conciliantă.
“Trebuie să spun clar, este evident că premierul şi cu mine ne-am aflat în competiţie şi că s-au spus multe lucruri. Dar aum competiţia s-a terminat: avem un câştigător şi o ţară de condus”, a mai spus noul şef la statului.
Klaus Iohannis nu s-a pronunţat asupra oportunităţii unui nou acord cu FMI
Reuters arată că una dintre primele confruntări ar putea fi asupra bugetului pentru 2015, în condiţiile în care Victor Ponta are de făcut un buget în care să menţină ţinta de deficit şi să onoreze toate promisiunile pe care le-a făcut în campanie.
“Este, în mod evident, foarte greu să faci un buget cu deficit 1,4%, aşa cum este ţinta. Pe de altă parte, nu sunt pentru introducerea unor noi taxe, aşa că guvernul are o misiune dificilă şi pot doar să sper că va prezenta un buget decent”, a mai spus Klaus Iohannis.
Reuters precizează însă că noul preşedinte a refuzat să spună dacă România ar trebui să încheie un nou acord cu FMI anul viitor, când acesta se va termina.
Un răspuns
Este interesant de urmarit ce va fi Iohannis in politica romaneasca: un ratacit amarit sau un EROU? Acum are deschise ambele cai.