7 octombrie, 2014

Guvernul pro-occidental ucrainean a prezentat marţi parlamentului legislaţia anticorupţie, în încercarea de a mai îndepărta nemulţumirile populaţiei înainte de alegerile din 26 octombrie.

Legile prezentate de premierul Arseni Iaţseniuk îi va obliga pe oficialii de rang înalt din administraţie, magistraţii şi forţele de ordine să îşi declare averile, proprii şi ale membrilor familiilor lor şi tranzacţiile financiare.

Mita a fost răspândită la toate nivelele administraţiei ucrainene şi în viaţa publică, încă de la dezmembrarea Uniunii Sovietice, iar sub regimul Ianukovici lucrurile s-au înrăutăţit. Oficialii occidentali au spus că situaţia de astăzi din ucraina este rezultatul corupţiei endemice, care a dus la un stat slab, uşot de destabilizat extern şi intern.


Legislaţia mai prevede înfiinţarea unei agenţii care va compara averile declarate cu stilul de viaţă şi proprietăţile pe care le au, un fel de agenţie de integritate. Toate aceste declaraţii de avere vor fi arhivate într-un registru electronic la care publicul va avea acces.

Conturile bancare ale oficialilor vor fi monitorizate de o comisie care va avea drept scop combaterea spălării banilor.

Această legislaţie anticorupţie, votată în primă lectură în parlament şi a cărei adoptare este foarte proabilă săptămâna viitoare este parte a demersului occidental de modernizare a Ucrainei, aducerea ei la standardele etice europene şi îndepărtarea de cultura care a dominat Uniunea Sovietică şi Rusia.

Preşedintele Petro Poroşenko speră că din alegerile din această lună va rezulta o coaliţie puternică, pentru a-i susţine planul de pace încheiat cu separatiştii şi pentru continuarea reformei pentru apropierea de UE.

Eliminarea vechii culturi a corupţiei


Autorităţile de la Kiev susţin că, pentru a se rupe de cultura postsovietică şi pentru a fi luat în serios ca partener al UE, trebuie să combată şi să elimine corupţia.

În ciuda angajamentelor preşedintelui poroşenko şi a premierului Iaţseniuk de curăţare a vieţii publice de corupţie, ucrainenii sunt sceptici. Cei radicali spun că nu s-a făcut nimic concret, iar alţii cred că e doar o temă electorală această luptă anticorupţie.

Un grup de 20 de oameniau protestat în faţa parlamentului din Kiev marţi, au aruncat roşii în portretele deputaţilor care nu au participat la şedinţa parlamentului şi i.au ameninţat dacă nu votează legile anticorupţie.

UE şi asociaţiile de business occidentale au spus că întreaga cultură a mitei descurajează investiţiile şi investitorii, care s-au retras masiv din Ucraina în ultimii 5 ani.În plus, birocraţia şi refuzul funcţionarilor de a face ceva fără să primească mită determină ca formalităţile pentru deschiderea unei afaceri să dureze săptămâni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: