Unitatea de blindate Ironhorse, cu 700 de soldaţi, 20 de tancuri M1A1 Abrams şi vehicule de luptă blindate Bradley şi Stryker vor fi trimise pentru un exerciţiu militar în cele trei state baltice şi Polonia, informează Reuters.
Cea mai redutabilă forţă militară americană va fi amplasată pe fostul spaţiu sovietic timp în două săptămâni, în misiunea de a transmite Rusiei un mesaj fără dubii de interpretare al NATO: spre deosebire de Ucraina, care nu este stat membru al Alianţei, orice ingerinţă sau intervenţie a Moscovei în Lituania, Letonia sau Estonia o va pune în stare de război cu Alianţa.
„Scopul acestei misiuni este de a face o demonstraţie foarte vizibilă a angajamentului nostru în faţa aliaţilor”, a spus căpitanul John Farmer, ofiţerul de comunicare al diviziei Ironhorse. „Amplasarea noastră este de o mai lungă durată decât a forţelor mai uşoare, dar nimic nu se compară cu un tanc atunci când vrei să obţii un efect”, a completat acesta.
Armata americană a afirmat că este pentru prima dată când trimite întăriri blindate în Europa, de la încheierea războiului rece. Iar acestei unităţi i sa comunicat acum o lună că va fi trimisă peste Atlantic, de la baza sa din Texas. Militarii se află acum în Germania şi vor începe să se deplaseze spre est.
Ei îi vor înlocui un număr similar de paraşutişti, amplasaţi în regiune după invadarea Crimeei de către Rusia.
Un nou război rece
Summit-ul din Ţara Galilor a reafirmat angajamentul de securitate colectivă şi a menţinut un nivel frecvent şi crescut al exerciţiilor militare în Europa de Est. A fost o modalitate de a da asigurări fostelor state comuniste şi de a descuraja orice încercare a Moscovei de destabilizare a lor.
O confruntare directă este exclusă, cred analiştii, care nu elimină însă şi posibilitatea ca Rusia să încerce să destabilizeze ţările baltice prin amplificarea nemulţumirilor etnicilor ruşi.
Exerciţii militare de ambele părţi
Tensiunile dintre Rusia şi NATO au crescut în ultimii 10 ani, in ciuda unei retorici preponderent amicale şi a condiţiei de parteneri dintre cele douăpărţi.
Anul trecut, 6000 de militari au luat parte la un exerciţiu al NATO, Steadfast Jazz, în ţările baltice şi Polonia.
Ca răspuns, Rusia a organizat un amplu exerciţiu militar peste graniţă, în Belarus, care a avut ca punct culminant simularea unui atac nuclear asupra Poloniei. Moscova a negat ănsă că asta s-ar fi întâlmplat.
Din 2008, Rusia a crescut constant cheltuielile militare, cu 30%, iar anul trecut a redeschis o baza militară din timpul războiului rece de la graniţa cu Letonia şi o alta în Belarus, unde sunt găzduite mai multe zeci de elicoptere de atac şi avioane de luptă.
Potrivit unui raport al unui think tank eston, toate unităţile armate ale Rusiei din regiune au fost dotate cu vehicule blindate noi. În plus, are căteva sute de tancuri în regiune, iar flota sa din marea baltică are noi vase de luptă şi ambarcaţiuni din timpul războiului rece modernizate, inclusiv cu noi rachete.
Poate cea mai semnificativă amplasare de echipamente sunt rachetele Iskander în enclava Kaliningrad, care i-ar permite Moscovei să lovească din Polonia până în Finlanda şi să îşi poată proteja baza în faţa unor atacuri aeriene. Amplasarea lor a fost reacţia la scutul antirachetă american din Europa.
Un răspuns
Numele tancului este M1A1 Abrams