11 septembrie, 2014

Barack Obama în Situation Room, înainte de anunţul public; Foto: Casa Albă

Preşedintele Barack Obama a anunţat miercuri seara că nu va ezita să comande atacuri aeriene asupra Statului Islamic (SI) în Siria şi Irak

„Îi vom urmări pe teroriştii care ne ameninţă ţara oriunde s-ar afla. Asta înseamnă că nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak”, a spus liderul de la Casa Albă.

Strategia preşedintelui cuprinde patru mari direcţii:

  • O campanie sistematică aeriană împotriva SI „oriunde s-ar afla”, inclusiv în Siria.
  • O susţinere mai mare a trupelor terestre care luptă împotriva SI, dar nu a preşedintelui Assad din Siria
  • Mai multe eforturi contra-teroriste pentru a tăia finanţarea grupului terorist şi pentru împiedicarea avansării luptătorilor SI în Orientul Apropiat.
  • Continuarea asistenţei umanitare civililor afectaţi de avansul SI.

SUA au lansat pentru 150 de lovituri aeriene asupra grupului în Irak şi a furnizat arme miliţiilor kurde şi forţelor irakiene care luptă împotriva islamiştilor.

Preşedintele Obama a anunţat suplimentarea „consultanţilor” trimişi în Irak.

“Vom trimite 475 de consilieri suplimentari în Irak (…). Aceste forţe americane nu vor avea o misiune de luptă – nu ne vom lăsa antrenaţi în alt război terestru în Irak”.

SUA va coordona o întreagă coaliţie împotriva Statului Islamic şi a cerut aprobarea Congresului pentru lupta împotriva SI, deşi a precizat că nu are nevoie de ea, are autoritatea de a acţiona şi fără aprobarea legislativului.


Secretarul de Stat John Kerry este deja în Orientul Apropiat în încercarea de a construi o colaiţie împotriva Statului Islamic.

„Aceşti terorişti sunt unici în brutalitatea de care dau dovadă. Execută prizonieri. Omoară copii. Supun sclaviei, violează şi obligă femeile să se căsătorească. Ameninţă minorităţile religioase cu genocidul. Cu barbarie, au asasinat doi jurnalişti americani, Jom Foley şi Steven Sotloff”, a argumentat preşedintele american.

„Aceşti terorişti pot să constituie o ameninţare în afara regiunii, inclusiv în Statele Unite. Chiar dacă nu am detectat vreun complot specific împotriva ţării noastre, liderii SI au ameninţat America şi pe aliaţii noştri”, a completat acesta.

Ajutoare pentru opoziţia siriană

Barack Obama a anunţat ajutoare suplimentare pentru opozanţii sirieni.

„Vom spori ajutorul militar acordat opoziţiei siriene. Astă seară (n.r. miercuri) îndemn din nou Congresul să ne dea autoritatea şi resursele suplimentare pentru a forma şi echipa aceşti combatanţi”.

Pe de altă parte, a respins ideea de a coopera cu preşedintele sirian Bashar Al Assad, chiar dacă forţele siriene luptă şi ele împotrivaStatului Islamic, care îşi are cartierul general în nord-estul Siriei.

„În această luptă împotriva SI, nu putem conta pe regimul (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, care-şi terorizează poporul, un regim care nu va mai avea niciodată legitimitate”, a spus Barack Obama.

Ce vor face concret SUA pentru distrugerea Statului Islamic

Presa internaţională inventariază paşii următori, în urma consulzării unir experţi militari şi foşti oficiali americani. Ele ar consta în:

  • Atacuri aeriene în Siria

Atacurile se vor concentra în estul Siriei, potrivit unor experţi şi foşti oficiali americani, având la bază modelul atacurilor aeriene efectuate împotriva unor ţinte vizând Al-Qaida în Pakistan, Yemen şi Somalia.

Rămâne de văzut dacă SUA vor folosi doar avioane fără pilot pentru a lansa aceste atacuri sau dacă îşi vor asuma riscul de a trimite avioane de luptă şi bombardiere.

În cel de-al doilea caz, şi-ar expune piloţii, care s-ar putea trezi, în caz că vor avea probleme, într-un teritoriu aflat sub controlul SI sau al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Asssad.

Distrugerea a numeroase ţinte din Siria va fi dificilă fără o consolidare a capacităţilor în domeniul informaţiilor pe teren, cu scopul de a obţine o imagine precisă asupra evenimentelor.

  • Mijloace aeriene suplimentare

Campania de bombardamente lansată în 8 august a rămas limitată, cu câteva atacuri pe zi – puţin peste 150 în total, într-o lună -, spre deosebire de conflictele anterioare în care armata americană putea să efectueze sute de raiduri zilnic.

Pentru a trece la o treaptă superioară, Statele Unite au nevoie ajutorul partenerilor. Şi de infrastructură pusă la dispoziţie în regiune-

Până acum, aeronavele americane utilizau Baza al-Dhafra în Emiratele Arabe Unite (EAU), Baza Ali al-Salem în Kuwait şi Baza al-Udeid în Qatar, unde se află totodată Centrul de comandament aerian american.

Turcia nu a spus dacă le va permite americanilor să utilizeze Baza Incirlik pentru misiuni de luptă. Deocamdată nu permite asta de teamă să nu pună în pericol viaţa celor 49 de ostatici turci ai SI.

Portavionul USS George H. W. Bush este utilizat, de asemenea, de avioane de vânătoare.

  • Formarea şi înarmarea forţelor locale

Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană, care a fost pusă în derută de ofensiva fulgerătoare a jihadiştilor.

Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Ei se mai pot aştepta să primească armament şi formatori supliementari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie.

În Siria, formarea şi echiparea rebelilor moderaţi este o prioritate, însă oficialii americani admit că atingerea unui anumit nivel necesită ani de zile, fiidncă sunt foarte multe grupări rebele pe teren.

Grupările moderate au fost afectate de pierderi importante, fiind vizate atât de către jihadişti, cât şi de către regim.

  • Forţe speciale şi „de susţinere”

Intensificarea campaniei aeriene va implica trimiterea unor echipe speciale de mici dimensiuni şi, se pare, a unor agenţi CIA, cu scopul de ghida bombardamentele şi de a asista forţele irakiene şi kurde la nivel tactic.

„În vederea extinderii campaniei aeriene în Irak probabil că va fi trimis un mic număr de militari suplimentari care să ajute la reperarea şi marcarea acestor ţinte”, declară generalul în retragere David Barno, un expert al think-tank-ului Center for a New American Security.

Militari „convenţionali” ar putea să fie necesari în vederea asigurării unei susţineri logistice sau de alt fel, în Irak sau în bazele din regiune.

În prezent, aproximativ 35.000 de militari americani sunt staţionaţi, în prezent, în baze din Orientul Mijlociu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: