29 iulie, 2014

Liderii SUA şi ai Uniunii Europene au decis, luni seara, să extindă sancţiunile impuse Rusiei vizând sectoarele financiare, de apărare şi energetice.

Alţi 4 oligarhi ruşi figurează pe o nouă listă de sancţiuni.

Măsurile vin pe fondul acuzaţiilor SUA, care afirmă că Rusia încalcă Tratatul privind controlul armelor, în vigoare din 1988.

Domeniile în care Rusiei i se impun noi sancţiuni


Noile sancţiuni, discutate de preşedintele Barack Obama cu liderii Germaniei, Marii Britanii, Franţei şi Italiei în cadrul unei conferinţe telefonice, sunt menite să sporească presiunea asupra preşedintelui Vladimir Putin în încercarea de a-l determina să stopeze ajutoarele furnizate de Moscova rebelilor din Ucraina.

Potrivit agenţiei Reuters, liderii europeni ar trebui să stabilească marţi cu exactitate care sunt aceste noi sancţiuni.

Printre măsurile luate în considerare se numără blocarea accesului băncilor de stat ruseşti la pieţele de capital europene, un embargo asupra vânzărilor de armament şi tehnică militară, restricţii la tehnologii din domeniul energetic şi din domeniul apărării.

4 oligarhi ruşi, pe noua listă a sancţiunilor

Uniunea Europeană a decis luni să îngheţe activele unui om de afaceri rus, acuzat că a beneficiat de pe urma anexării Crimeei, şi vrea să sancţioneze în acelaşi mod alţi trei oligarhi apropiaţi de preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat o sursă diplomatică, citată de AFP.


Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ea urmând să fie confirmată marţi în urma unor consultări.

Uniunea Europeană va sancţiona, de asemenea, trei entităţi economice active din Crimeea şi lideri ai mişcărilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa citată.

Identităţile persoanelor şi entităţilor vizate de sancţiuni vor fi publicate miercuri, în Jurnalul Oficial al UE.

Uniunea Europeană a plasat deja pe lista neagră 87 de persoane şi 20 de entităţi ruse cărora le sunt interzise vizele de intrare pe teritoriul european şi ale căror conturi sunt îngheţate în UE.

SUA acuză Rusia de încălcarea tratatului privind controlul armelor

Autorităţile occidentale şi-au înăsprit atitudinea faţă de Rusia după doborârea avionului de linie malaezian în estul Ucrainei.

“Ultimele informaţii provenite din regiune indică faptul că, şi după de cursa MH17 a fost doborâtă, Rusia continuă să trimită arme peste graniţă, în zonele de conflict, şi să furnizeze ajutor separatiştilor”, a afirmat luni premierul britanic David Cameron, citat de AFP.

Tot luni, Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat privind controlul armelor încheiat din 1987, prin efectuarea unor teste cu rachete de croazieră.

Anunţul a fost făcut, sub protecţia anonimatului, de un oficial american, citat de AFP.

Acest oficial a declarat că Statele Unite au abordat “această problemă foarte serios” în repetate rânduri în discuţii cu Rusia.

Statele Unite doresc ca Rusia să se conformeze tratatului încheiat în 1987, în vigoare din 1988, şi să elimine toate armele interzise, într-un mod care să poată să fie verificat, a adăugat această sursă.

Oficialul american a subliniat că Washingtonul este pregătit să înceapă “imediat” un dialog bilateral la cel mai înalt nivel, cu scopul de a se asigura că Moscova se va conforma obligaţiilor pe care le are.

Testul respectiv de rachetă a avut loc în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu un test de rachetă efectuat de Rusia care încalcă tratatul bilateral.

Tratatul invocat de Washington, care a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, între Statele Unite şi fosta URSS (după care a devenit un tratat multilateral în urma destrămării fostei Uniuni Sovietice), “obligă cele două state parte să-şi distrugă, cel mai târziu la trei ani de la intrarea în vigoare a Tratatului, toate rachetele balistice şi de croazieră lansate de la sol şi care au o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri şi pe cele a căror rază de acţiune este cuprinsă între 1.000 şi 5.500 de kilometri”, potrivit ONU.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: