12 iunie, 2014

Valoarea inflației anuale a scăzut, în premieră, sub pragul psihologic de 1%, după ce inflația consemnată pe luna mai 2014 a fost de -0,04%. Este o diminuare a creșterii anuale a prețurilor pe o traiectorie extrem de abruptă, pe parcursul căreia acest indicator a scăzut de la 5,37% în iunie 2013 până la 0,94% în mai 2014.

Media anuală a inflației s-a diminuat la 2,1% după metodologia națională (IPC) și 1,8% după cea europeană (IAPC), ceea ce ne plasează foarte aproape de îndeplinirea criteriului de la Maastricht referitor la inflație ( media celor mai bune performanțe din trei state membre plus 1,5%, indicator aflat la 1,7% luna trecută).

Reducerea generală a prețurilor în luna mai 2014 față de luna precedentă a corespuns cu influența diminuării facturii telefonice sub efectul aprecierii leului în raport cu euro. Diminuarea a fost de 0,81% la o reducere a cursului mediu euro/leu de 0,84%. Ponderea de 4,64% a serviciilor de telefonie în coșul de consum a condus la un efect de -0,04% pe IPC, exact valoarea consemnată de INS.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Grupa de combustibili ( în cadrul căreia ponderea majoritară o au carburanții) a înregistrat și ea o reducere a prețurilor (-0,28%), dar mult mai mică față de evoluția cursului de schimb euro/leu. Explicația este legătura cu raportul dolar/leu, care nu s-a modificat decât de la 3,2299 lei/dolar în aprilie la 3,2205 lei/dolar în mai 2014.


De remarcat creșterea de 0,05% la nivelul produselor nealimentare, unde singura categorie de produse și servicii incluse în indicele prețurilor de consum care a fost pe minus în afară de combustibili au fost autoturismele și piesele de schimb (-0,24%). Scumpirile au fost mici dar cvasiprezente, de la 0,15% la confecții, la 0,20% la încălțăminte, mergând până la 0,30% la țigări și 0,82% la cărți, ziare și reviste.

Legumele și conservele de legume s-au ieftinit cu 1,29%, deși în cadrul acestei grupe cartofii s-au scumpit cu 1,93%. Prin contrast, fructele și conservele din fructe s-au scumpit cu 2,80%, deși citricele și alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 0,86%. Destul de ciudat, prețul fructelor proaspete s-a majorat semnificativ (+5,94%). Ouăle s-au ieftinit cu patru procente (-15,25% față de decembrie 2013).

De notat că a continuat și scăderea prețurilor la ulei comestibil (-0,93% față de aprilie și -4,04% de la finalul anului trecut) și zahăr (-3,06% și, respectiv -7,60%). Efectul de bază a fost favorabil ( 0,23% inflație lunară în aprilie 2013) iar Indicele CORE 2, aflat sub influența politicii monetare a BNR, a intrat în teritoriul negativ (-0,06%).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Traiectoria procesului de diminuare rapidă a creșterii prețurilor a fost remarcabilă (vezi tabelul). Dar, tocmai de aceea, ea nu mai poate continua. Va trebui să fim atenți la procesul de stabilizare a IPC la o valoare apropiată de fundamentele reale ale economiei, care țin de productivitatea muncii, politica de venituri și politica fiscală.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Decalajul dintre inflația medie anuală pe agregare națională și cea pe sistem armonizat european s-a diminuat până la trei zecimi de procent (2,1% IPC, față de 1,8% IAPC, valoarea transmisă la Eurostat și conformă cu clasificarea europeană a mărfurilor și serviciilor). Reducerea de la ambii indicatori a fost substanțială iar luna viitoare va aduce probabil îndeplinirea criteriului Maastricht.

După primele cinci luni din acest an, creșterea generală a prețurilor a fost de 1,44%. Ceea ce lasă, pentru următoarele șapte luni, un spațiu ceva mai mare de un procent de creștere a prețurilor până la ținta de 2,5% și indică posibilitatea încadrării în prognoza revizuită a BNR de 3,3% pe final de an. Urmează însă patru luni în care efectul de bază nu va fi favorabil, din cauza dificultății de a reedita valorile minime sau negative ale inflației lunare.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: