27 mai, 2014

Peste 50 de separatişti proruşi au fost ucişi în cea de-a doua zi a asaltului forţelor ucrainene în Doneţk, după ce preşedintele ales a anunţat că va pune capăt revolte din estul ţării.

Ofensiva fără precedent este o provocare la adresa lui Vladimir Putin, susţin analiştii, care reamintesc că acesta s-a angajat să îi apere pe etnicii ruşi. Liderul de la Kremlin a cerut oprirea atacului.

Potrivit Reuters, guvernul de la Kiev a declarat că nu a suferit pierderi în timpul asaltului, început după alegerea lui Petro Poroşenko preşedinte. Până acum, autorităţile ucrainene au evitat atacurile directe asupra separatiştilor, de tema unei invazii ruse, în condiţiile în care trupele Moscovei erau masate la graniţă.


Dar noul preşedinte şi guvernul au interpretat victoria acestuia ca un mandat clar pentru o acţiune decisivă. Petro Poroşenko a obţinut 54% din voturile ucrainenilor, conducând detaşat în faţa celorlalţi 20 de contracandidaţi. Situată pe locul doi, Iulia Timoşenko a întrunit doar 13% din preferinţele de vot.

Autorităţile ucrainene au aşteptat desfăşurarea alegerilor şi rezultatele aestora înainte de a începe ofensiva, pentru că, odată un preşedinte legitijm la Kiev, lui Vladimir putin i-ar fi mai greu să justifice o ofensivă în ţara vecină.

Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că Moscova şi-a retras trupele de la graniţă, ânsă oficiali NATO au afirmat ă ele se află încă acolo, deşi dau semne că fac pregătirile de plecare.

Asaltul asupra Doneţkului

Guvernul de la Kiev a lansat ofensiva în momentul în care Petro Poroşenko rostea discursul învingătorului în Kiev. Luni, rebelii ocupau aeroportul din Doneţk, aşa că forţele ucrainene au început asaltul din aer, cu elicoptere şi avioane militare, în timp ce trupe speciale au fost paraşutate la sol.


Luptele s-au derulat pe durata întregii nopţi şi armata Kievului a recâştigat controlul asupra aeroportului. „Adversarii au suferit pierderi serioase. Noi nu avem niciun”, a anunţat ministrul de Interne, potrivit Reuters.

„Vom continua operaţiunea antiteroristă până când niciun terorist nu va mai rămâne pe teritoriul Ucrainei”, a spus şi vicepreşedintele ucrainean Vitali Iarema.

Între timp OSCE a anunţat că o echipă de patru monitori – un danez, un eston, un turc şi un elveţian – au dispărut luni după ce s-au apropiat de un punct de control din Doneţk. La începutul lunii mai o altă echipă formată din şapte membri a fost ţinută captivă de rebeli timp de o săptămână.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: