Autoproclamata Republică Populară Doneţk anunţă că va deschide duminică graniţa cu Federaţia Rusă, iar voluntari susţinători ai unităţii Ucrainei s-au înscris în Batalionul Donbas, în timp ce Kievul se străduieşte să organizeze alegerile şi în regiunile din estul şi sudul ţării, relatează presa internaţională.
Pavel Gubarev, instalat de separatiştii din estul Ucrainei în poziţia de guvernator al Republicii Populare Doneţk, a anunţat vineri apropiata deschidere a graniţei cu Rusia.
Evenimentul va avea loc duminică, 18 mai, când secesioniştii vor lua o serie de alte decizii importante pentru republica separatistă.
Până duminică, ucrainenii din trupele guvernamentale trebuie să decidă dacă trec de partea separatiştilor şi jură credinţă noii republici, ori părăsesc regiunea.
Ulitmatumul vizează grănicerii, lucrătorii de la punctele vamale şi soldaţii din unităţile militare aflate pe teritoriul republicii separatiste.
Măsurile vin după ce proruşii ar fi înregistrat un succes masiv în referendumurile organizate în regiunile care au ieşit de sub controlul administraţiei de la Kiev. Miercuri, în „republica” Doneţk a fost constituit Sovietul Suprem, legislativul.
Miliardarul Rinat Akhmetov, somat să-şi declare loialitatea faţă de Republica Doneţk
Un ultimatum i-a fost adresat şi miliardarului Rinat Akhmetov (foto), cel mai bogat om din Ucraina, căruia i se cere să-şi declare loialitatea faţă de Republica Populară Doneţk, altfel el fiind ameninţat indirect cu o naţionalizare a societăţilor deţinute pe teritoriul regiunii.
Unul dintre atributele oricărui stat este acela de a colecta taxele, pentru a putea plăti salariile şi pensiile. Taxele sunt plătite de firme, iar firmele din Republica Doneţk, spune un comunicat al separatiştilor sunt, de jure ale lui Rinat Akhmetov. De aceea, continuă comunicatul, „mulţi cetăţeni ai Donbas aşteaptă acum ca Akhmetov să-şi declare loialitatea faţă de Republica Populară Doneţk şi să respecte suveranitatea noii entităţi teritoriale”.
Prin avertismentul public, secenioniştii îi cer miliardarului, implicit, să nu mai plătească taxele către buget central de la Kiev.
Cu două zile în urmă, miercuri, miliardarul a făcut un apel public pentru păstrarea unităţii teritoriale a Ucrainei.
ONU: Deterioarare alarmantă a situaţiei drepturilor omului
Situaţia drepturilor omului s-a deteriorat alarmant în estul Ucrainei şi în Crimeea, potrivitunui raport ONU dat publicităţii vineri, la Kiev.
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay i-a îndemnat pe cei care au influenţă asupra grupărilor armate din estul Ucrainei „să facă tot posibilul pentru a opri aceste persoane, care par hotărâte să destrame ţara”.
Documentul enumeră cazuri de crimă, tortură, bătăi, răpiri, acţiuni ţintite de intimidare şi câteva cazuri de hărţuire sexuală, „cea mai mare parte din ele comise de către grupări antiguvernamentale bine organizate şi bine înarmate în estul ţării”, împotriva celor sunt pentru unitattea teritorială a Ucrainei.
Se fac referiri şi la cazuri de persecuţie şi hărţuire împotriva tătarilor din Crimeea, după anexarea peninsulei la Federaţia Rusă. Minoritatea tătară s-a opus refrendumului de independenţă şi anexării. De la alipirea Crimeei, peste 7.000 de familii au părăsit peninsula.
Moscova a acuzat ONU de subiectivism, imediat după publicarea raportului: „Lipsa sa totală de obiectivitate, contradicţiile revoltătoare şi utilizarea a două unităţi de măsură nu lasă nicio îndoială asupra faptului că autorii săi au dus la îndeplinire o comandă politică de «spălare» a autorităţilor autoproclamate de la Kiev”, a declarat Aleksandr Lukaşevici, purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse.
Dmitri Timciuk: Trupele ruseşti se deplasează spre graniţa cu Ucraina
Dmitri Timciuk, șeful Centrului pentru studii politice și militare de la Kiev și fondatorul site-ului „Rezistența informațională”, a anunţat vineri că trupele militare ruseşti staţionate la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Ucraina ar fi început să se apropie de frontiera cu regiunea Lugansk.
”Conform informațiilor pe care le deținem, comandanții unităților militare ruse au primit ordinul să fie pregătiți pentru o <<operațiune de pace>> în Ucraina”, scrie Dmitri Timciuk.
Serghei Lavrov: „Război adevărat”
Miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat pentru Bloomberg Television că în sudul şi estul Ucrainei situaţia este cât se poate de aproape de un război civil, cât timp ucraineni ucid ucraineni.
„În sudul şi estul Ucrainei avem un război, un război adevărat, în care se foloseşte armament greu”, a explicat ministrul Lavrov, făcând trimitere la operaţiunea antiteroristă lansată de Kiev împotriva separatiştilor.
SUA ameninţă cu sancţiuni împotriva unor sectoare industriale
Secretarul de stat american John Kerry a declarat joi, la Londra, după întâlnirea cu miniştrii de Externe din Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia, că SUA şi aliaţii europeni vor trece la sancţionarea unor sectoare industriale ruseşti, dacă Federaţia va împiedica organizarea alegerilor în estul Ucrainei.
Până acum, au fost puse pe lista sancţiunilor 98 de persoane şi 20 de companii, de la anexarea Crimeei de către Rusia.
Alegerile
Administraţia de la Kiev continuă acţiunile antoteroriste împotriva separatişilor din 15 localităţi de pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk.
Localităţi unde, deocamdată, există puţine sanse să fie organizate alegerile anticipate, parlamentare şi prezidenţiale.
Scrutinul urmează să se desfăşoare pe 25 mai, simultan cu alegerile pentru Parlamentul Uniunii Europene organizate de marea majoritate a statelor membre.
Trupe paramilitare
După ce separatiştii au înfiinţat trupe militare în estul Ucrainei, voluntari care susţin unitatea Ucrainei au format, cu acordul tacit al Kievului, trupe paramilitare care se antrenează în pădurile din regiune.
Batalionul Doneţk este format în majoritate din foşti militari şi şi-a făcut cunoscută existenţa pe 2 mai. De atunci, ei au postat pe Youtube mai multe imagini de la antrenamente, în care apar oameni cu cagule şi înarmaţi, şi chiar din timpul unei acţiuni împotriva separatiştilor, când au reţinut 17 proruşi de la un punct de control al aşa-zisei republici Doneţk.