28 aprilie, 2014

Hidroelectrica nu poate fi privatizată anul acesta din cauza insolvenţei, iar la Complexul Energetic Oltenia, unde listarea s-a amânat pentru luna octombrie, mai sunt încă multe probleme de rezolvat, a declarat luni managerul Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny.

Potrivit Acordului cu FMI, la sfârşitul lunii iunie 2014 urmau să fie lansate ofertele publice pentru 15% din acţiunile deţinute de stat la Hidroelectrica şi la Complexul Energetic Oltenia.

Ambele companii şi-au reajustat planurile, din mai multe motive, termenul din Acord fiind imposibil de respectat.

Hidroelectrica


Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în luna februarie a acestui an, după decizia instanţei în câteva procese cu „băieţii deştepţi”. Listarea nu se poate face în timpul insolvenţei.

„La Hidroelectrica, insolvenţa se va închide în cel mai bun scenariu înainte de finalul anului. Listarea va fi probabil în 2015, din ce se vede azi”, a spus luni Grzegorz Konieczny, citat de MEDIAFAX.

Hidroelectrica va obţine din vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile companiei, pe bursa de la Bucureşti şi eventual Londra, între 300 şi 500 de milioane de euro, a anunţat tot luni, printr-un comunicat de presă, administratorul judiciar, Remus Borza. El nu a precizat însă când estimează ieşirea societăţii din insolvenţă.

De privatizarea Hidroelectrica prin vânzarea de acţiuni se va ocupa Ştefan Alexandru Frangulea, numit luni în poziţia de manager al Departamentului Strategie şi Cooperare Internaţională din cadrul companiei. El va coordona şi procesul de vânzare a celor 123 de microhidrocentrale din portofoliul Hidroelectrica.

Despre Complexul Energetic Oltenia – Dacă nu avem IPO anul acesta, în 2015 va fi şi mai problematic


Vânzarea pachetului de acţiuni de la Complexul Energetic Oltenia s-a amânat deja pentru septembrie sau octombrie, după cum anunţase recent şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu.

Managerul Fondului Proprietatea a declarat luni că o nouă amânare ar fi „mai problematică”: „Emisiunea era planificată pentru iunie şi a fost amânată pentru a doua parte a anului, dar sunt încă multe întrebări legate de asta (….) Dacă nu avem un IPO la Oltenia anul ăsta, atunci 2015 va fi şi mai problematic”, a spus Grzegorz Konieczny, citat de MEDIAFAX.

Aici, problemele sunt mai mari decât la Hidroelectrica, întrucât nu a avut loc restructurarea, iar personalul a crescut la 18.850 de salariaţi, de la 18.700.

Potrivit managerului FP, în pofida veniturilor care au atins 4,2 miliarde lei, compania a închis anul trecut pe pierdere.

De aceea, FP a ajustat în jos, în ultimul an şi jumătate, valoarea portofoliului deţinut la CE Oltenia, cu 70%.

Privatizarea Electrica, singura veste bună

Fondul Proprietatea negociază cu autoritățile române un schimb de acțiuni la compania Electrica, intenționând să cedeze pachetele de acțiuni deținute la filialele Electrica pentru o participație de un nivel asemănător la Electrica SA, a a mai spus luni Grzegorz Konieczny, citat de AGERPRES.

FP deține 22% din acțiuni la filialele Electrica, iar listarea la bursă a Electrică SA era programată pentru sfârşitul lunii mai 2014.

Listarea se va face concomitent la Bursa din București și la cea din Londra, iar prețul dorit de stat pentru pachetul majoritar este între 800 de milioane și un miliard de dolari.

Înainte de listare, statul va majora capitalul social al Electrica cu 105%, apoi acțiunile emise suplimentar vor fi oferite spre vânzare.

Şi cu listarea acţiunilor Electrica suntînsă  probleme de încadrare în grafic.

Departamentul de Energie a elaborat la începutul lunii un proiect pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 85/2013 de aprobarea a strategiei de privatizare, după ce Sindicatul de intermediere le-a explicat guvernanţilor că marii investitori instituţionali nu se vor conecta la piața de capital din România doar pentru a participa la oferta Electrica.

În nota de fundamentare se explică de ce sunt necesare modificări ale strategiei: „Soluția pentru a facilita participarea unor asemenea investitori în oferta Electrica este vânzarea unei părți din ofertă prin emisiunea de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) pe ambele piete bursiere. Pe lângă listarea drepturilor de alocare și ulterior a acțiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), GDR-urile se vor lista la Bursa de Valori din Londra. In acest fel, baza globală a investitorilor poate fi accesată, aducând beneficiile corespunzătoare privind evaluarea Electrica și lichiditatea pe piața secundară.

Din dialogul permanent desfăşurat cu UK Listing Authority (UKLA) reiese că singura opţiune la acest moment pentru a continua cu oferta pe actualul calendar este ca GDR-urile să fie oferite şi local. In caz contrar, UKLA consideră că ar fi autoritatea competentă să aprobe prospectul cu privire la GDR-uri, aprobare care ar avea loc într-un termen incompatibil cu calendarul ofertei Electrica„.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: