Managerii din România estimează pentru perioada martie – mai 2014 creștere în industria prelucrătoare, în construcții și în comerț, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Național de Statistică (INS) pe un eşantion de 3.000 de intervievaţi.
Industria prelucrătoare
Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).
Tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare se estimează în fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale +36%).
În ceea ce priveşte preţurile produselor industriale, managerii cuprinşi în sondajul INS se aşteaptă la o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).
Numărul de salariaţi va fi relativ stabil.
Construcţii
În construcţi, se estimează creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +17%).
Numărul de salariaţi (sold conjunctural +6%) va creşte moderat, la fel ca şi preţurile lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +6%).
Comerţ cu amănuntul
Se preconizează creştere a activităţii economice (sold conjunctural +24%) şi a volumului (sold conjunctural +18%).
Numărul salariaţilor va scădea moderat (sold conjunctural -7%), iar preţurile vor creşte (sold conjunctural +20%).
Servicii
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%), iar numărul de salariaţi şi preţurile vor fi relativ stabile (sold conjunctural +1%, respectiv +3%).