2 martie, 2014

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă “o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”.

O reuniune de urgenţă NATO a fost organizată duminică, la nivel de ambasadori, în contextul în care Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia militară şi mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor.

”Fotografia” momentului- trupe ruse au înconjurat unităţi militare din Crimeea. Kiev-ul echivalează gestul cu o declaraţie de război

Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat, duminică, închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare. Securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliţii proruse.


Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Arseni Iaţeniuk a descris acţiunile Moscovei: “Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”.

Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

Cererea de retragere a trupelor din Ucraina este generată de creşterea constantă a presiunii Rusiei în peninsula Crimeea- trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN.

Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni, aflaţi în baze militare din zona Privolnoie, Crimeea, să se predea fără a opune rezistenţă.


Presupuşii militari ruşi, au sosit cu 13 transportoare blindate având numere de înmatriculare ruse. În faţa unităţilor militare este şi un tanc rusesc.

Principalele elemente de infrastructură şi administrare – drumuri, aeroporturi şi instituţii – din regiunea Crimeea se află practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme şi de pe autovehicule.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi (în funcţie de surse) sunt în regiunea Crimeea. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare.

În plus, două nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea, afirmă surse militare ucrainene, care au explicat că prezenţa navelor încalcă acordul privind Flota rusă de la Marea Neagră.

Membri ai miliţiilor proruse au ocupat, de joi seara, Parlamentul şi Guvernul din Simferopol.

Ucraina cere ajutorul SUA şi Marii Britanii

Noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei, anunţă surse oficiale citate de BBC News online.

În plus, Ucraina cere trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său american, Barack Obama, sâmbătă, că îşi rezervă dreptul de a “proteja interesele ruse şi populaţia rusofonă” din sud-estul Ucrainei. Vladimir Putin a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, pentru trimiterea de trupe în Ucraina până la “normalizarea” situaţiei.

Occidentul ameninţă cu excluderea Rusiei din G8, reuniune NATO la Bruxelles

Ambasadorii celor 28 de state NATO s-au reunit duminică la Bruxelles, unde li s-a alăturat ambasadorul Ucrainei.

“Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (foto), înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

“Ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite”, a mai spus secretarul general al NATO.

O altă consecinţă a intervenţiei în Crimeea- Rusia riscă să piardă locul în organizaţia statelor puternic industralizate – G8.

“Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8. Dacă Rusia vrea să mai fie membră a G8, trebuie să se comporte ca o ţară G8”, a atras atenţia secretarul de Stat american, John Kerry, citat de AFP.

Premierul Canadei, Stephen Harper, a ameninţat sâmbătă că va boicota summitul G8 de la Soci, în Rusia, şi l-a rechemat pe ambasadorul său de la Moscova, după ce Parlamentul rus a aprobat o operaţiune militară în Ucraina.

De asemenea, Franţa a propus suspendarea pregătirilor pentru organizarea summitului G8 la Soci, în iunie, ca măsură de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina. Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a declarat: “Condamnăm escaladarea militară rusă şi dorim un proces de mediere între ucraineni şi ruşi, sub egida ONU sau a OSCE”. O poziţie similară este adoptată şi de Marea Britanie.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Grupul statelor puternic industrializate – G8 – include Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Canada şi Rusia.

Rusia a devenit membră a organizaţiei în anul 1998.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: