21 februarie, 2014

Peste 850.000 de români sunt în situația de faliment personal, de mai bine de patru ani, iar în cazul în care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descărcare de datorii în anumite condiții, a declarat, joi, avocatul Gheorghe Piperea, prezent la o conferință despre Codul Insolvenței.

Dacă falimentul personal ar fi reglementat, cei aflați în situația de a nu-și mai putea returna creditele ar putea fi protejați într-o anumită măsură, dacă incapacitatea de plată s-a produs din motive obiective, a spus avocatul Piperea.

”Presupunând că se întinde pe mai mult de doi ani, chiar dacă se pune în vânzare casa, îi este permis să stea acolo până reușește să își găsească o altă casă, eventual cu chirie, astfel încât să nu fie aruncat în stradă. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciară ca la firme, care presupune sau nu tăieri de datorii, dar presupune și o disciplină fiscală, un control, o monitorizare și o reinserție socială și economică”, a spus Gheorghe Piperea, citat de Agerpres.


Băncile și Troica (FMI – BM – CE) s-au opus adoptării unei legi a falimentului persoanelor fizice, temându-se că ar fi subminată disciplina de returnare a creditelor, în condițiile în care una din zece familii are o întârziere mai mare de 30 de zile la returnarea împrumutului.

Potrivit Asociației Române a Băncilor (ARB), în octombrie 2013 existau 715.705 clienţi persoane fizice ai băncilor cu restanţe mai mari de 30 de zile.

Invitat în Comisia juridică a Camerei Deputaților, unde în octombrie anul trecut s-a discutat un proiect pentru faliment personal, președintele ARB, Florin Dănescu, a explicat că băncile au suficiente soluții pentru ca debitorii fizici să nu ajungă la incapacitaatea de plată: “Băncile şi-au asigurat soluţii de restructurare a creditelor, prin norme şi reglementări, pentru a evita intrarea debitorilor în incapacitatea de plată şi începerea recuperării creanţelor prin proceduri judiciare”.

Reprezentanţii ARB au susţinut că 20% din volumul creditelor acordate de bănci sunt restructurate şi că băncile încearcă întotdeauna să-şi ajute clienţii.


Guvernul și-a asumat în fața Troicii obligația de a nu adopta legislația privind falimentul personal şi nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pentru a nu „submina” disciplina de plată a ratelor la credite.

Această promisiune a fost trecută și în scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu FMI şi CE, în toamna anului trecut: „Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor în rândul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiară, vom lua toate măsurile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative, precum legea insolvenţei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: