fbpx

12 februarie, 2025

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale (Fed) a SUA, a declarat în cadrul unei audieri în Congresul american că așa-numita rată neutră a politicii monetare, un nivel teoretic al dobânzilor despre care se spune că nici nu stimulează și nici nu restricționează activitatea economică, a crescut cel mai probabil în ultimii ani comparativ cu perioada pre-pandemie.

Declarația șefului băncii centrale americane este prima recunoaștere oficială a Fed că economia SUA a ieșit din perioada de „stagnare seculară” care a dominat activitatea economică post-criză financiară (2008) și care a justificat menținerea dobânzilor la niveluri apropiate de zero.

„Asta este opinia mea și există multe opinii diferite pe subiect, dar este cel mai probabil adevărat că rata neutră (a dobânzii) a crescut semnificativ… de la ce au fost niveluri foarte, foarte scăzute înainte de pandemie”, a afirmat Powell, în Congresul american.


Grație ideii că economia SUA a suferit pierderi permanente de capacități de producție în 2008, pierderi care au redus creșterea potențială, banca centrală americană a pompat trilioane de dolari în economia financiară a SUA cu un impact major asupra conturării unor bule speculative în piețe și a unor comportamente investiționale hiperspeculative.

Creșterea ratei neutre înseamnă continuarea politicii „Higher for Longer” și a tendinței de mutare a banilor în SUA

O rată neutră de dobândă mai mare comparativ cu cea asociată deceniului trecut ar explica reziliența economiei americane și rata consistent mai înaltă a inflației, în ciuda faptului că Fed a majorat dobânzile la cele mai ridicate niveluri din ultimii 20 de ani. Majorările de dobândă ale Fed au venit ca răspuns la puseul inflaționist din 2021 și 2022.

Powell a mai spus în Congresul american că mulți din colegii săi din Comitetul pentru politică monetară al Fed „văd de asemenea semne că rata neutră se situează mai sus” comparativ cu perioada pre-pandemie.

Semnalele lui Powell vin în contextul în care inflația din SUA se află pentru cel de-al patrulea an consecutiv peste ținta anuală de 2% a Fed.

Date publicate miercuri arată o intensificare a presiunilor inflaționiste din SUA în ianuarie, cu un ritm al inflației lună/lună de 0,5% și o rată anuală de 3,3%, mult peste așteptările analiștilor. Singurul element pozitiv din raportul de miercuri privind inflația este faptul că circa o treime din accelerare se datorează creșterii costurilor cu locuirea.

Powell: Economia SUA este într-o poziție favorabilă, nu ne grăbim să reducem dobânzile


Președintele Fed, cea mai importantă instituție financiară din sistemul financiar global, a mai reiterat mesajul transmis după ședința de politică monetară din ianuarie, că economia americană se află într-o poziție favorabilă care permite băncii centrale să nu se grăbească în a reduce în continuare ratele dobânzilor. Powell a subliniat că, deși s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea inflației și în „liniștirea” pieței muncii (nu mai este sursă de inflație), este esențială prudența pentru a menține tendințele pozitive.

Fed a suspendat la ședința din ianuarie ciclul de tăiere a dobânzilor, după tăieri cumulate de 100 de puncte de bază (1%), în condițiile în care riscurile s-au recalibrat spre un nou posibil puseu de inflație din politicile administrației Trump.

Decizia de încheiere a ciclului de relaxare a politicii monetare vine după trei decizii de scădere de dobânzi din partea Fed, în perioada septembrie-decembrie 2024, care au dus, însă, la o creștere mare, neașteptată, a costurilor de finanțare din Statele Unite, care trage în sus costurile de finanțare la nivel mondial.

Deși Fed a redus cumulat dobânzile de referință cu 100 de puncte de bază, cu ocazia precedentelor trei ședințe de politică monetară, piața de obligațiuni și investitorii (short-sellers) au împins defapt în sus dobânda suverană pe 10 ani (10Y), referința pentru costul de finanțare din economie, cu circa 100 de puncte de bază. Mai mult, tendința s-a pornit fix în data de 18 septembrie, ziua în care Fed a operat prima tăiere a dobânzilor din ciclul actual, de 50 de puncte de bază.  

Fed nu are de gând să schimbe ținta de inflație, cu toate că favorizează creșterea economiei în detrimentul luptei cu inflația

Powell a semnalat la ședința din ianuarie menținerea dobânzilor la viitoarele întruniri de politică monetară, afirmând că nu există motive pentru relaxarea suplimentară a politicii monetare. Președintele Fed a notat că așteptările inflaționiste pe termen scurt din SUA au cunoscut o creștere notabilă în ultimele luni, evoluție pusă pe seama propunerilor de măsuri și politici ale noii administrații prezidențiale, care are o agendă cu potențial inflaționist.


„Așteptăm să vedem politicile administrației pe tarife, imigrație, politică fiscală și cea de reglementare. Vom urmări atent, nu ne grăbim cu răspunsul până nu ne este clar efectul”, a spus Powell, adăugând că noua administrație a primit un mandat pentru implementarea politicilor propuse de președintele Trump.

Inflația din America, calculată prin indicii prețurilor de consum (CPI/PCE), a fost în ultimii doi ani într-o perioadă de atenuare ciclică, datorată în mod special deflației pe bunuri și recesiunii globale din industria prelucrătoare, în timp ce inflația structurală, cuantificată prin presiunile inflaționiste latente, este într-o consolidare evidentă din moment ce inflația pe servicii este de aproape patru ani la o rată anuală de peste 3,5%, mult peste ținta de inflație de 2% a Fed.

Powell dă asigurări că Fed va rămâne independent, dar spune că nu e nevoie de o inflație de 2% pentru scăderi de dobândă

În prezent, Fed anticipează o menținere a inflației anuale la un ritm anual superior țintei de 2%, cu o estimare de 2,5% pentru ritmul de creștere al indicelui prețurilor de consum (CPI).

Powell a admis recent că „intervalul de posibilități pentru inflație este prea mare” pentru a te încrede în estimări, deoarece „firmele și-au dat seama că le place să majoreze prețurile (pentru menținerea sau creșterea marjelor de profitabilitate), iar consumatorii și-au dat seama că s-au săturat de creșterile de prețuri”.

(Citește și: ”Piețele corectează Fed: ”Cel mai ciudat ciclu relaxare a politicii monetare din istorie”)

(Citește și: ”Semnalele Fed: Economia SUA merge bine, niciun motiv pentru scăderea dobânzilor. Complicata ecuație financiară a SUA”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: