Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi din OPEC+ au decis să mențină politica de creștere graduală a producției de petrol începând din aprilie și au eliminat Administrația pentru Informații în Energie a SUA (EIA) din lista surselor utilizate pentru monitorizarea producției și respectarea acordurilor, transmite Reuters.
Decizia vine pe fondul unor noi presiuni din partea președintelui american Donald Trump, care a cerut OPEC+ să reducă prețurile petrolului, acuzând că nivelurile ridicate ale cotațiilor țițeiului ajută Rusia să continue războiul din Ucraina. O altă țintă a SUA este Iranul.
Trump a mai avut solicitări similare în primul său mandat, când a cerut organizației țărilor producătoare de petrol să majoreze producția pentru a compensa scăderea asociată de atunci a producției după aplicarea de sancțiuni internaționale asupra Iranului.
SUA au devenit în ultimii ani cel mai mare producător mondial de petrol, ceea ce a forțat OPEC și aliații săi să reducă producția zilnică cu 5,85 milioane de barili de țiței, echivalentul a 5,7% din oferta globală, tăieri anunțate în 2022. În decembrie 2024, OPEC+ a amânat pentru 1 aprilie creșterea producției.
Planul vizează creșterea producției zilnice cu 2,2 milioane de barili de țiței, cuplat cu o altă creștere lunară decisă pentru Emiratele Arabe Unite de 138.000 de barili țiței/zi.
Prețurile petrolului s-au corectat 10% de la maximul recent din 15 ianuarie
În cadrul reuniunii, Alexander Novak, vicepremierul Rusiei, a confirmat că miniștrii OPEC+ au discutat cererea lui Trump și au decis că vor continua planul de creștere a producției de la 1 aprilie, în conformitate cu restul detaliilor din planurile stabilite anterior.
Totodată, OPEC+ a revizuit lista companiilor private și surselor secundare utilizate pentru monitorizarea producției de petrol și implementarea acordurilor, eliminând EIA și Rystad Energy și înlocuindu-le cu Kpler, OilX și ESAI. Un oficial al OPEC+ a declarat că eliminarea EIA nu este motivată politic, ci a fost determinată de lipsa de comunicare eficientă din partea agenției americane.
Prețurile petrolului scădeau marți, la mijlocul ședinței de tranzacționare, după amânarea cu 30 de zile a implementării tarifelor impuse de președintele american Donald Trump pe importurile din Canada și Mexic. Tarifele suplimentare de 10% au intrat însă în vigoare, conform calendarului. Cotațiile au revenit pe o tendință de scădere în ultimele săptămâni (-10% față de un maxim recent pe 15 ianuarie), după o perioadă de creștere susținută de implementarea de noi sancțiuni internaționale asupra petrolului și gazelor rusești.
(Citește și: ”Dilema OPEC+: Să mărească producția și să piardă venituri sau să riște micșorarea cotei de piață. Necunoscuta Trump”)
***