Prima ediție a programului Fidelis, de titluri de stat pentru populație, se desfășoară între 7-14 februarie și va avea dobânzi de până la 7,95%, potrivit unui anunț al Ministerului Finanțelor.
În 2024, populația a subscris 16,4 miliarde de lei în cadrul acestui program, titlurile de stat Fidelis fiind listate la Bursa de Valori București (BVB), prin urmare tranzacționabile și pe cale de consecință un plasament atractiv. La acestea se adaugă alte 16,6 miliarde de lei atrase prin intermediul titlurilor de stat Tezaur, destinate tot populației, dar care nu sunt listate pe bursă, fiind promovate drept un instrument de economisire.
Anul trecut, cele două programe s-au dovedit o sursă bună de finanțare a necesarului uriaș de finanțare al statului, de peste 250 de miliarde de lei (bani necesari pentru a acoperi deficitul și pentru a refinanța datoriile vechi care ajung la scadență). Practic, 13% din necesarul de finanțare a fost asigurat de cele două programe.
În 2025, statul și-a propus să majoreze frecvența emisiunilor Fidelis, sperând să atragă peste 40 de miliarde de leii de la populațe.
Ce aduce nou Fidelis în 2025:
• Lansări lunare;
• Posibilitatea de a subscrie, timp de 6 zile lucrătoare, încă din prima parte a lunii;
• Către finalul lunii curente vei afla dobânzile și scadențele pentru următoarea ediție;
• Vei putea cumpăra titluri de stat FIDELIS și de la Libra Bank, în parteneriat cu TradeVille, principalul broker de retail din România, pe lângă BT capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank.
Printre avantajele investițiilor în titluri de stat Fideli, enunțate de minister, se numără dobânzile atractive și câștiguri neimpozabile, posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență și de a primi dobândă aferentă perioadei de deținere, tranșele speciale pentru donatorii de sânge, cu 1 punct procentual peste dobânda obișnuită și diversificarea maturităților pentru titlurile în lei și euro.
(Citește și: ”Statul schimbă strategia de împrumut și se orientează spre banii populației – fapt care arată saturația surselor instituționale. Șeful Trezoreriei: vizăm 40 mld. în 2025”)
***