UPDATE: Instituţiile financiare internaţionale au decis o reducere a contactelor cu guvernul de la Kiev. Banca Europeană de Investiţii anunţat miercuri că suspendat activităţile în Ucraina. „Pentru moment, situţia este atât de crudă că ar fi incorect politic să continuăm”, a argumentat preşedintele instituţiei Werner Hoyer. Activităţile recente în Ucraina ale BEI includ finanţarea extinderii liniei de metrou, modrnizare facilităţilor de control aerian şio linie de credit pentru proiectr mici şi mijlocii. Contractele financiare au fost semnate în perioada 2007-2013 şi sunt în valoare de 2,1 miliarde de euro. Preşedintele BEI a spus că va aştepta decizia de joi a miniştrilor de Externe ai statelor UE înainte de a decide noi acțiuni.
În schimb, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare nu va adopta aceeași măsură, au anunțat reprezentanții ei. Un purtător de cuvânt al instituției, citat de Reuters, a spus însă că de trei săptămâni berd se concentrează pe sectorul privat și și-a redus contactele cu autoritățile guvernamentale.
Între timp, cancelarul Angela Merkel a declarat în urma întâlnirii de la Berlin că ameninţarea iminentă cu sancţiuni împotriva guvernului ucrainean are ca scop să demonstreze că Uniiunea Europeană este serioasă atunci când vorbeşte despre nevoia de reîntoarcere la dialogul politic. „Când miniltrii de externe se vor întâlni mâine (n.r. joi) în Bruxelles, trebuie să vorbească despre sancşiuni precise care trebuie impuse, pentru a arăta că suntem serioşi şi că procesul politic trebuie reluat”, a spus aceasta. Angela Merkel a avertizat însă că sancţiunile nu sunt suficiente şi că este nevoie ca UE să borbească atât cu liderul de la Kiev, cât şi cu opoziţia, pentru
Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni pentru puterea de la Kiev. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus miercuri că aşteaptă de la statele membre acţiuni precise împotriva autorităţilor ucrainene. Mai multe cancelarii europene vorbesc deja despre aceste sancţiuni.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că va avea discuţii cu administraţiile celor mai importante ţări europene şi va face presiuni pentru impunerea unor sancţiuni “personale şi economice”. A vorbit deja cu preşedintele francez, Francois Hollande, şi s-au pus de acord asupra nevoii de sancţiuni punctuale pentru autorităţile ucrainene.
Mai mult, liderul de la Eysee a cerut Uniunii Europene să facă pregătirile pentru ca miniştrii de externe ai ţărilor UE, invitaţi joi la o reuniune de urgenţă la Bruxelles, să anunţe deja acecste sancţiuni.
Ambasadorii statelor Uniunii s-au reunit încă de miercuri pentru a elabora paşii de impunere a sancţiunilor, luând în considerare atât interdicţii de circulaţie, anularea vizelor, cât şi îngheţarea activelor din străinătate ale cercului de apropiaţi ai preşedintelui.
Este o poziţie căreia i se alătură Suedia şi Germania. Ministrul de Externe german, Franz-Walter Steinmeier a avertizat că vinovaţii pentru victimele de la Kiev vor suporta consecinţele. Acelaşi lucru l-a spus şi şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, iar Euobserver susţine că afirmaţiile sale vizează mai mulţi oameni din administraţie şi apropiaţi preşedintelui Ianukovici. Ar putea fi vorba despre o îngheţare a averilor lui Andrei Kluyev, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, fostului premier Mykola Azarov şi a fiului lui Viktor Ianukovici, Oleksandr, care deţine companii şi proprietăţi imobiliare în Austria, Olanda şi Marea Britanie.
Spre deosebire de şeful diplomaţiei germane, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a spus că este „profund preocupată” de situaţia de la Kiev, dar întrebat dacă trebuie impuse sancţiuni, el a precizt că şefa guvernului federal crede că „nu suntem încă în acea fază”. Totuşi, mai multe explicaţii se aşteaptă de la Angela Merkel în cursul zilei de miercuri. Aceasta este la Paris, unde are o întâlnire cu preşedintele francez Francois Hollande.
Diplomaţii au avertizat că sancţiunile vor fi mai degrabă un gest politic, având în vedere că demersuri precedente nu au dus la înlăturarea unor lideri precum cel din Belarus sau Zimbabwe.
Sancţiunile i-ar putea afecta pe oligarhii ucraineni, mai ales a acelora care îl susţin pe preşedinte. Unul dintre ei ar putea fi Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean şi cunoscut drept patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk. El este principalul ponsor al partidului lui Viktor Ianukovici. Tocmai de aceea, acesta a dat un comunicat de presă în care a criticat violenţele din noaptea de miercuri.
„Victimele omeneşti, înregistrate atât de partea manifestanţilor, cât şi de partea forţelor de ordine, sunt un preţ inacceptabil pentru erorile politice”, a transmis acesta. În plus, a făcut un apel „oprirea vărsării de sânge”.