Președintele Donald Trump a insistat că este serios în hotărârea sa de a prelua Groenlanda într-un apel telefonic ”aprins” cu premierul Danemarcei, potrivit unor înalți oficiali europeni., scrie Financial Times.
Președintele SUA a vorbit cu Mette Frederiksen, premierul danez, timp de 45 de minute săptămâna trecută. Casa Albă nu a comentat apelul, dar Frederiksen a spus că a subliniat că vasta insulă arctică – o parte autonomă a regatului Danemarcei – nu e de vânzare, remarcând în același timp „marele interes” al Americii pentru acest teritoriu.
Oficiali europeni: ”Trump a fost agresiv în discuția cu premierul Frederiksen”
Cinci oficiali europeni, mai scrie FT, au fost informați despre apel, spunând că respectiva conversație a decurs ”foarte prost”.
Sursele FT spun că președintele american a fost ”agresiv și amenințător” după ce premierului danez a răspuns ofertei făcute de Trump pentru ”mai multă cooperare în ceea ce privește bazele militare și exploatarea mineralelor” cu indicația că insula nu este de vânzare,
„A fost îngrozitor”, a spus unul dintre oficialii cu care a discutat FT. Un altul a adăugat: „Era foarte ferm. Era un duș rece. Înainte, era greu să o iei în serios. Dar cred că este grav și potențial foarte periculos.”
Detaliile apelului ar putea adânci îngrijorările europene că revenirea lui Trump la putere va încorda relațiile transatlantice mai mult ca niciodată din cauză că președintele SUA exercită presiuni asupra aliaților pentru a renunța la teritoriu.
Trump și-a început al doilea mandat gândindu-se la posibila preluare a Groenlandei, a Canalului Panama și chiar a Canadei.
”Danezii sunt acum în regim de criză”
Convorbirea lui Trump cu Frederiksen, scrie FT, adâncește criza de politică dintre aliații NATO., deja presați de președintele american să își crească la 5% cheltuielile de apărare.
„Intenția a fost foarte clară. Americanii doresc Groenlanda. Danezii sunt acum în regim de criză”, a spus o persoană informată cu privire la apel. Un altul a spus: „Daneții sunt complet speriați de asta”.
Un fost oficial danez a adăugat: „A fost o conversație foarte dură. Trump a amenințat cu măsuri specifice împotriva Danemarcei, cum ar fi tarife.”
Biroul premierului danez a declarat însă pentru FT că „nu recunoaște interpretarea conversației dată de surse anonime”.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Brian Hughes, nu a comentat tonul convorbirii, dar a declarat că Trump se concentrează asupra Groenlandei ca parte a competiţiei mai ample dintre China şi Rusia.
„Preşedintele Trump a fost clar că siguranţa şi securitatea Groenlandei sunt importante pentru Statele Unite, întrucât China şi Rusia fac investiţii semnificative în regiunea Arctică,” a declarat Hughes.
(Citește și: ”Danemarca, SUA şi Groenlanda vor discuta despre securitate arctică”)
***