Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că la alegerile prezidențiale din mai regulile vor impune social media să nu mai favorizeze un anumit competitor.
Marcel Ciolacu a precizat că amenzile pentru încălcarea acestor noi reguli- stabilite prin OUG – merg până la 5% din cifra de afaceri a giganților social media.
După decizia guvernului, Reuters scrie că nu este clar cum ar putea fi emise eventualele amenzi împotriva entităților care nu sunt înregistrate în România.
Guvernul a adoptat joi o ordonanță separată pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale: primul tur în 4 mai și al doilea în 18 mai. Datele au fost stabilite politic, în coaliția de guvernare, săptămâna trecută.
„O să stabilim azi data alegerilor pe 4 mai. (…) Am venit cu modificări astfel încât regulile să fie aceleași pentru toți candidații și să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri, în care un instrument social media a favorizat un anumit competitor. Am introdus și amenzi drastice, respectiv de până la 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporații această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor – obligații pentru competitori
Pe ordinea de zi a ședinței de guvern se află și o ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
Ordonanța de Urgență stabilește reguli dure privind campania electorală și materialele publicitare care vor fi distribuite inclusiv pe marile platforme online.
Pe durata campaniei electorale a alegerilor prezidențiale, actorii politici vor fi obligați să asigure publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
- o indicație că este vorba de un material publicitar politic
- identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poştală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediu
- după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare
- o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioar
- după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite.
Aceste dispoziții se vor aplica și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice pe platforme online, platforme online foarte mari, motoare de căutare online sau alte rețele de socializare.
În proiectul de OUG se precizează că „este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
Încălcarea acestor dispoziții constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.
Măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor – obligații pentru social media
Soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari este de competența exclusivă a Biroului Electoral Central. (Platformele sau motoarele de căutare online foarte mari sunt cele care au peste 45 de milioane de utilizatori pe lună în UE).
„Deciziile BEC se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900), sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”, arată proiectul de OUG.
Deciziile Biroului Electoral Central vor putea fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.
(Citește și: ”Prezidențialele: Alegeri pe 4 și 18 mai – Crin Antonescu rămâne candidatul unic al Coaliției de guvernare”)
***