Vânzările de mașini electrice în Germania au scăzut cu 27,5% în 2024, conform datelor furnizate de Autoritatea Federală de Transport Auto, KBA.
„Doar 380.600 de vehicule electrice au fost înmatriculate în 2024. Aceasta corespunde unei scăderi de 27,5% față de anul precedent. Mașinile cu motorizări diesel s-au situat înaintea celor electrice, cu 17,2% din totalul înmatriculărilor”, se arată în comunicatul KBA.
Aceste cifre arată cât de departe este Germania de obiectivul guvernului de electromobilitate. Potrivit KBA, la începtul anului 2025, în Germania erau înmatriculate 1,4 milioane de vehicule electrice – EV în timp ce ținta propusă este de aproximativ 15 milioane EV până în 2030.
Având în vedere prăbușirea vânzărilor de EV, susținătorii Green Deal-ului european cer majorarea subvențiilor pentru cei care optează pentru mașini electrice și taxe mai mari pentru consumatorii care cumpără mașini cu motorizări diesel și pe benzină, dar care sunt mai ieftine și mai fiabile.
Viitorul cancelar al Germaniei spune că vrea să salveze mai întâi economia și după aceea planeta
Obiectivele climatice sunt puse la îndoială de candidatul conservator (CDU) Friedrich Merz care critică politicile promovate de partidele de stânga. Ministrul Economiei, Robert Habeck (Partidul Verzilor), din guvernul Scholz a fost promotorul tranziției rapide de la combustibilii fosili, însă prețul plătit este foarte mare, Germania încheind pentru al doilea an în recesiune și cu sanse mici de redresare în 2025.
Probabil următorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a promis că va restabili competitivitatea industrială a Germaniei, punând politicile climatice în „stand by”, scrie Politico.
AfD crește în popularitate
Pierderea de popularitate a verzilor și social-democraților se datorează în mare parte și impunerii agendei verzi care a nemulțumit o bună parte din electorat care se îndreaptă spre partidul de dreapta radical, AfD, care se plasează pe locul doi în sondaje, cu 22% din opțiunile de vot în timp ce CDU-CSU este pe primul loc cu 31%.
Politicile economice ale Germaniei au fost „orientate aproape exclusiv către protecția climei” în timpul mandatului cancelarului Olaf Scholz (SPD), a spus Merz în timpul unui discurs de campanie în orașul industrial Bochum. „Vreau să spun clar: trebuie să schimbăm asta.”
Guvernul de coaliție al Germaniei, care s-a prăbușit în noiembrie din cauza divergențelor persistente privind cheltuielile și reformele economice, s-a angajat să elimine „în mod ideal” cărbunele din mixul energetic până în 2030, cu opt ani înainte de data-țintă oficială. Pentru a atinge acest obiectiv, coaliția – care a inclus Partidul Social Democrat al lui Scholz și Verzii – a sprijinit masiv energiile regenerabile și a subvenționat companiile mari consumatoare de energie pentru a ajunge la neutralitatea climatică.
SUA câștigă cursa competitivității
Merz a sugerat în discursul său că dorește să schimbe cursul și să pună pe primul loc economia și să lase deoparte schimbările climatice.
„În ultimii ani, am convenit destul de des asupra [resursei energetice] pe care o vom elimina treptat”, a spus el în timpul discursului său, menționând atât cărbunele, cât și energia nucleară. „Dar atâta timp cât nu avem cu ce le înlocuim, scoaterea din funcțiune a ceea ce avem acum este exclusă. Dacă vom continua să facem acest lucru, vom pune în pericol Germania ca putere industrială și nu suntem pregătiți să facem asta”, a spus Merz.
Pentru a înrăutății și mai mult lucrurile pentru partidele de stânga gemane, președintele ales Donald Trump a promis că va reduce prețurile la energie în SUA, ceea ce va adânci și mai mult falia competitivității economice cu Germania.
***