fbpx

14 ianuarie, 2025

Viitorul democrațiilor europene depinde de creșterea cheltuielilor militare, au declarat miniștrii apărării din Germania, Marea Britanie, Franța, Polonia și Italia, după o întâlnire de luni în Polonia.

„2025 va fi anul accelerării industriei armelor în Europa. Eliminând birocrația și strângând rândurilor, trebuie să dăm dovadă de unitate pentru a arăta că suntem serioși cu privire la valori precum securitatea, care credem că este principala valoare”, a declarat ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, într-o conferință de presă după discuțiile organizate de Varșovia.

Mesajul polonez: „Trebuie să cheltuim mai mult pentru a păstra SUA în Europa”

Polonia, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, își propune să cheltuiască 4,7% din PIB-ul său pentru apărare în acest an – de departe cel mai mare procent cheltuit de oricare dintre membrii NATO. Regatul Unit, Franța și Germania cheltuiesc aproape de 2 la sută – ținta actuală a NATO – în timp ce Italia ajunge la 1,49 la sută.


Aceste cifre, mai mici, vor fi o problemă odată ce Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, la sfârșitul acestei luni. Săptămâna trecută, el a cerut aliaților NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare – un număr mult și peste bugetul militar al Americii, de 3,38%.

„Trebuie să cheltuim mai mult pe securitate pentru a menține prezența aliaților SUA în Europa”, a spus Kosiniak-Kamysz.

Opinii alternative: Banii sunt importanți, dar mai important este pe ce îi cheltuim

Omologii săi s-au concentrat mai mult pe modul în care sunt cheltuiți banii decât pe procentele brute care âi plac atât demult lui Donald Trump, scrie Politico.

„Da, trebuie să vorbim despre ce procent din PIB vom cheltui pentru apărare, dar trebuie să fim, de asemenea, foarte interesați de pe ce se cheltuiesc acești bani, în special, de eficacitatea reală a acestor cheltuieli”, a declarat ministrul forțelor armate franceze Sébastien Lecornu.

Pentru ca acest lucru să funcționeze, au spus miniștrii, Europa ar trebui să își elibereze industria de apărare de reglementări și să facă echipă pentru achiziții comune și un acces mai bun la finanțare.
„Merită să scapi de barierele birocratice, deoarece există un război în Europa și nu poți trata industria apărării în același mod în care ai trata, să zicem, producția de lapte”, a spus și ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.


Germanul Boris Pistorius a respins ideea ​​lui Trump (majorarea cheltuielilor la 5%), spunând că o astfel de creștere ar consuma aproximativ 40% din bugetul guvernului Germaniei. Cu toate acestea, el a salutat efortul NATO de a anunța noile ținte de capacitate ale alianței în iunie și nu în octombrie, așa cum era planificat inițial.

Europa, interesată de colaborarea cu industria ucraineană de apărare

Miniștrii – care au discutat cu omologul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, prin intermediul unei legături video – au întrebat și despre asocierile cu companii ucrainene de apărare pentru a stimula producția de arme.

Scopul este de a face Ucraina cât mai puternică posibil înaintea președinției lui Trump, acesta cerând încetarea rapidă a războiului.

Grupul celor cinci puteri de apărare ale Europei, format anul trecut și reunit pentru a doua oară anul acesta, luni, își propune să consolideze coordonarea apărării într-un moment de pericol geopolitic în creștere.

Kosiniak-Kamysz a spus că următoarea întâlnire a grupului, de la Paris, va discuta mai detaliat cum să finanțeze dezvoltarea industriei de arme din Europa, pentru a face din aceasta un „motor” al economiei continentului.

(Citește și: ”Mark Rutte anunță o schimbare de concept: ”atacurile hibride” sunt ”campanii de destabilizare”. Noua țintă de cheltuieli de apărare – ”la nord de 3%”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: