Ambasadorii UE au decis luni că Elveția poate participa la proiectul PESCO „Mobilitate militară”, anunță Consiliul. Țările de Jos, în calitate de coordonator al proiectului, au fost autorizate să invite oficial Elveția să se alăture acestui proiect UE, ca răspuns la solicitarea Elveției înaintată Consiliului în septembrie 2024.
Odată ce Elveția aprobă un acord administrativ, țara va deveni membru formal al acestui proiect.
Proiectul „Mobilitate militară” își propune să simplifice și să standardizeze procedurile naționale de transport militar transfrontalier. Inițiativa va permite circulația rapidă a personalului și a activelor militare în întreaga UE, fie pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.
În prezent, în proiectul Mobilitate militară” sunt angrenate 28 de state partenere, între care și România.
Canada, Norvegia și Statele Unite ale Americii au fost invitate să se alăture proiectului în 2021, aceste 3 state devenind membri în decembrie 2021. În noiembrie 2022 și Marea Britanie a fost invitată să se alăture proiectului.
Cooperarea structurată permanentă (PESCO) este unul dintre pilonii politicii de apărare a UE. Acesta oferă un cadru pentru cooperarea în domeniul apărării între statele membre UE participante care și-au asumat angajamente mai obligatorii între ele.
Statele membre dezvoltă împreună capacități de apărare, coordonează investițiile, sporesc pregătirea operațională, interoperabilitatea și rezistența forțelor lor armate și colaborează în proiecte.
(Citește și: ”Acord România, Bulgaria și Grecia pentru un Coridor de mobilitate militară Salonic-Constanța”)
***