17 februarie, 2014

Deficitul contului curent al balanței de plăți pe anul 2013 s-a redus cu aproape trei sferturi față de anul anterior, de la 5,84 miliarde euro până la 1,51 miliarde euro sau 1,1% din PIB. Datele BNR au consemnat o reducere a deficitului balanței comerciale cu aproape patru miliarde euro, o majorare a surplusului pe segmentul serviciilor cu aproape 1,5 miliarde euro și o îmbunătățire cu aproape 300 milioane euro a soldului transferurilor curente.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Pe partea de bunuri materiale, deficitul s-a ajustat cu aproape 60%, de la 7,4 Miliarde euro până la 3,1 miliarde euro, fapt ce a contat în proporție de 99% la îmbunătățirea soldului general al balanței de plăți.

Din păcate, deși sectorul transporturilor a avut o evoluție remarcabilă (soldul operațiunilor s-a dublat) iar aportul altor servicii a crescut de două ori și jumătate, efectul a fost anulat de majorarea cu 1,36 miliarde euro a soldului negativ pe partea de venituri.


Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a urcat anul trecut la 41,4%, de la 34,9% în 2012 și 28,8% în 2011. Acest indicator exprimă raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung (DETML) şi exportul de bunuri şi servicii. Așadar, deși exporturile s-au majorat anul trecut cu 4,5 miliarde euro, partea care a trebuit dată pentru plățile aferente datoriilor scadente a crescut semnificativ.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Practic, în perioada crizei, serviciul datoriei externe s-a dublat și a îngițit cea mai mare parte a intrărilor suplimentare realizate pe partea de exporturi. Odată cu reducerea soldului datoriei externe pe termen mediu și lung și cu diminuarea presiunii imediate a datoriei pe termen scurt, anul în curs ar trebui să aducă și o schimbare în trendul crescător al efortului valutar pentru achitarea datoriilor.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Se poate observa că România a traversat în 2013 un vârf al soldului datoriei externe, a reușit menținerea sub plafonul psihologic de 100 miliarde euro și chiar diminuarea datoriei sub nivelul din 2011. Ceea ce reprezintă un efort major dar și o reușită incontestabilă, în condițiile în care serviciul total al datoriei externe pe anul 2013 s-a ridicat la 56.030 miliarde euro.

Investițiile străine au totalizat anul trecut 2.713 milioane euro, valoare relativ redusă față de anii 2007-2008 dar care a marcat un avans de 27% față de 2012. Din această sumă, 65% au reprezentat participațiile la capital consolidate cu pierderea netă iar 35% creditele intragrup, ceea ce indică o stabilitate în creștere a acestor investiții.

Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri ( rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a fost ridicat deliberat prin acordul cu FMI de la 5,6 luni în 2008 la nivelul de 8,5-8,6 luni în 2009 – 2010, dar a pierdut teren la 7,5 luni în 2011, apoi 7,1 luni în 2012 și 7 luni la finele lui 2013.

Deocamdată confortabil față de nivelul teoretic recomandat de 6 luni, dar să nu uităm că urmează să restituim niște sume importante de la numărătorul acestui indicator. Atenție, la numărătorul raportului sunt importuri, ceea ce presupune că ar trebui să menținem un nivel ridicat al exporturilor pentru a încasa valută dar să nu creștem semnificativ importurile, pentru a nu afecta prea mult gradul de acoperire.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: