fbpx

11 ianuarie, 2025

Serbia a anulat contractele pentru armele rusești care au echipat armata sa încă din perioada sovietică, a declarat șeful Statului Major General al Serbiei, Milan Mojsilović, fără a preciza dacă țara întrerupe complet legăturile cu Rusia, transmite Euractiv.

Serbia, țară candidată la aderarea la UE, a fost mult timp cel mai fidel aliat al Rusiei în Europa și a fost supusă presiunilor după invazia Ucrainei să adopte o orientare mai pro-occidentală și să-și alinieze politica externă cu Europa și UE.

Motivul deciziei de a anula contractele a fost sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, a declarat Mojsilović pentru Moscow Times. El a precizat că Belgradul încearcă să găsească o soluție prin canale diplomatice, dar unele contracte au fost anulate, iar altele amânate în speranța că relațiile internaționale se vor normaliza.


Potrivit lui Mojsilović, armata sârbă poate în continuare să achiziționeze piese de schimb pentru echipamentele sovietice și rusești, deoarece acestea sunt produse sub licență în multe țări din lume. Cu toate acestea, el afirmă că nu mai este posibilă achiziționarea de echipamente noi din Rusia.

În august anul trecut, Serbia a decis să renunțe la achiziționarea unui nou lot de avioane de luptă rusești, discutată din 2021. În locul acestora, Belgradul a achiziționat 12 avioane Rafale din Franța pentru 2,7 miliarde de euro, pentru a înlocui flota învechită de MiG-29 rusești.

Mojsilović a recunoscut că acest acord marchează începutul unei restructurări radicale a Forțelor Aeriene Sârbe, deoarece vor fi necesare recalificarea piloților, reorganizarea infrastructurii militare și alte „pregătiri complexe”. Alegerea avioanelor franceze a fost făcută, a spus el, deoarece acestea „vor oferi capacitățile necesare forțelor aeriene pe termen lung”.

O „schimbare strategică semnificativă pentru Serbia, nu una temporară”

Dr. Orhan Dragaš, fondator și director al Institutului Internațional de Securitate din Belgrad, a declarat pentru Euractiv că sancțiunile occidentale au făcut imposibil ca oficialii sancționați să călătorească la Belgrad. Aceasta, deoarece Serbia este înconjurată de membri NATO care refuză să permită avioanelor diplomatice să zboare prin spațiul lor aerian, cu atât mai puțin transportul de materiale militare.

Cu toate acestea, potrivit lui Dragaš, acest lucru reprezintă o „schimbare strategică semnificativă pentru Serbia și nu una temporară”.


El a explicat că achizițiile militare sunt planificate pe termen lung și, odată ce astfel de legături sunt rupte, acestea sunt aproape niciodată reluate, ceea ce înseamnă că Moscova a pierdut unul dintre principalele sale pârghii de influență în Balcanii de Vest.

Dragaš a reamintit că această evoluție are loc în timp ce Serbia face pași pentru a elimina majoritatea proprietăților rusești din compania sa națională de petrol, NIS.

În plus, Serbia își diversifică de ani de zile sursele de gaz, achiziționând acum de la furnizori din regiunea Caspică și importând GNL prin Grecia, a menționat el.

Decizia recentă a Serbiei de a achiziționa 12 avioane de luptă Rafale din Franța „spune multe” despre poziționarea strategică a Serbiei în conflictul dintre Vest și Rusia, a subliniat el. La aceasta se adaugă ajutorul militar substanțial oferit Ucrainei de către Serbia, canalizat prin țări terțe și evaluat la aproximativ 800 de milioane de dolari – o sumă mai mare decât contribuțiile unor membri NATO.

Dragaš a mai susținut că reducerea treptată a dependenței Serbiei de Rusia a avut un efect general pozitiv, diminuând corupția și finanțarea agenților ruși în regiune.

(Citește și: ”Serbia vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: