fbpx

8 ianuarie, 2025

Fostul ministru al Educației Ligia Deca a fost numită miercuri în funcția de prorector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), instituție de învățământ superior unde lucrează din 2019, ca profesor asociat și din 2022, când a devenit ministru al Educației, ca lector universitar.

Ea se dedică astfel carierei academice, după ce a ratat intrarea în Parlament, pe listele PNL.

Ea a preluat acum postul de prorector cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice, conform unui comunicat de presă transmis de SNSPA.  


Reamintim că în mandatul de ministru al Ligiei Deca au fost adoptate cele două legi ale învățământului pe care se bazează reforma realizată în concordanță cu România Educată, proiectul de suflet al președintelui Klaus Iohannis, care a fost finalizat după opt ani din mandatele acestuia.

În noul CV al acesteia, publicat pe situl SNSPA, primul lucru menționat face referire exact la acest proiect considerat de mulți experți ca fiind unul eșuat – la experiența profesională, Ligia Deca menționează „coordonarea și dezvoltarea celui mai mare sistem public – sistemul educațional din România (peste 302.000 de angajați)”.

Ascensiunea din mediul academic al Ligiei Deca se suprapune cu câteva momente esențiale în cariera sa:

  • ea a fost consilier de stat în Administrația prezidențială, din 2015 și până în 2019

  • în 2019 a devenit cadru didactic asociat plătit cu ora la SNSPA și a fost promovată în funcția de secretar prezidențial la Cotroceni

  • în 2022, a devenit lector universitar la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA și a fost numită ministru al Educației

SNSPA, despre experiența și calitățile Ligiei Deca

„Ligia Deca este o personalitate recunoscută în domeniul educatiei, la nivel național și internațional. În perioada octombrie 2022 – decembrie 2024, Ligia Deca a fost ministrul educației, perioadă în care a implementat politici educaționale importante, contribuind la dezvoltarea sistemului de învățământ din România”, explică SNSPA decizia. 

În același comunicat se amintește și faptul că Deca a fost consiliera președintelui Klaus Iohannis din 2019 și până în 2022, când a preluat funcția de ministră a Educației și că a coordonat proiectul prezidențial „România Educată”.

„Ligia Deca a ocupat, de asemenea, funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, între 2015 și 2019, continuând să contribuie activ la dezvoltarea strategiilor educaționale naționale. În perioada 2010 – 2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, iar în perioada 2008-2010 a fost președinta Uniunii Europene a Studenților”, se arată în sursa citată anterior. 

„SNSPA își exprimă încrederea că experiența vastă a doamnei Deca în domeniul educației și cercetării va aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor strategice ale instituției”, mai adaugă instituția de învățământ superior.

(Citește și: România Educată, la analiza OECD: puncte tari și (mai ales) puncte slabe)


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: