fbpx

7 ianuarie, 2025

Meta renunță la utilizarea moderatorilor independenți care se ocupă de fact checking (verificarea veridicității informațiilor) pe Facebook și Instagram, înlocuindu-i cu „note” de tipul celor practicate de platforma X, în care comentariile privind acuratețea postărilor sunt lăsate la latitudinea utilizatorilor.

Decizia a fost anunțată de CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, care a justificat-o prin intenția de revenire la „rădăcinile noastre în ceea ce privește libera exprimare”.

Trecerea la un sistem de note comunitare va fi introdusă treptat, „mai întâi în SUA”, în următoarele luni, a anunțat Meta, conform BBC.


De asemenea, Meta va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, inclusiv Facebook, Instagram și Threads, a precizat Zuckerberg, citat de The Guardian.

În numele libertății de exprimare

Așa numitele „community notes”, observații ale comunității au fost introduse de X, platforma social media deținută de Elon Musk, și se bazează pe alți utilizatori care adaugă avertismente și context la postările controversate.

Într-un videoclip postat marți pe blogul companiei, CEO-ul Mark Zuckerberg a declarat că moderatorii terți sunt „prea părtinitori din punct de vedere politic” și că este „timpul să ne întoarcem la rădăcinile noastre în ceea ce privește libera exprimare”, relatează BBC.

Joel Kaplan, care îl înlocuiește pe Sir Nick Clegg în calitate de șef al afacerilor globale ale Meta, a scris că încrederea companiei în moderatorii independenți a fost „bine intenționată”, dar a dus prea des la cenzurarea utilizatorilor.

Militanții împotriva discursului instigator la ură online au reacționat la schimbare cu consternare.


„Anunțul lui Zuckerberg este o încercare flagrantă de a se apropia de viitoarea administrație Trump – cu implicații dăunătoare”, a declarat Ava Lee, de la Global Witness, un grup de campanie care se descrie ca încercând să tragă la răspundere marile companii tehnologice.

„Pretextul evitării „cenzurii” este o mișcare politică pentru a evita asumarea responsabilității pentru ura și dezinformarea pe care platformele le încurajează și le facilitează”, a adăugat ea.

Moderatorii independenți, introduși în 2016

Actualul program Meta de verificare a faptelor de către terți, introdus în 2016, trimite postările care par a fi false sau înșelătoare către organizații independente pentru a le evalua credibilitatea.

Mesajele marcate ca fiind inexacte de către experți terți ar putea afișa etichete care să ofere celor care le citesc mai multe informații cu privire la motiv și ar putea fi mutate mai jos în fluxurile utilizatorilor.

Trecerea la un sistem de note comunitare va fi introdusă treptat, „mai întâi în SUA”, în următoarele luni, afirmă Meta.


Meta nu a precizat când și dacă va fi introdus și în alte părți.

Eliminarea restricțiilor privind subiecte precum imigrația

Sistemul – pe care gigantul tehnologic spune că l-a văzut „funcționând pe X” – presupune ca persoane cu puncte de vedere diferite să convină asupra notelor care adaugă context sau clarificări la postările controversate.

În postarea de pe blogul Meta se afirmă, de asemenea, că se va „anula derapajul” regulilor și politicilor – subliniindu-se eliminarea restricțiilor privind subiecte precum „imigrația, genul și identitatea de gen” – afirmându-se că acestea au blocat discuțiile și dezbaterile politice.

„Eliminăm o serie de restricții privind subiecte precum imigrația, identitatea de gen și genul care fac obiectul unor discursuri și dezbateri politice frecvente”, citează BBC.

„Nu este corect ca lucrurile să poată fi spuse la televizor sau în Congres, dar nu și pe platformele noastre”.


El a citat Europa ca fiind un loc cu „un număr tot mai mare de legi care instituționalizează cenzura și îngreunează construirea oricărui lucru inovator”.

Schimbarea radicală vine după realegerea lui Donald Trump

Schimbările survin în timp ce firmele de tehnologie și directorii acestora se pregătesc pentru inaugurarea președintelui ales Donald Trump la 20 ianuarie.

Trump a fost anterior un critic vocal al Meta și al abordării sale privind moderarea conținutului, numind Facebook „un dușman al poporului” în martie 2024.

Relațiile dintre cei doi bărbați s-au îmbunătățit de atunci – Zuckerberg a luat cina la proprietatea lui Trump din Florida, Mar-a-Lago, în noiembrie.

De asemenea, Meta a donat un milion de dolari pentru fondul ce organizează inaugurarea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

„Recentele alegeri se simt, de asemenea, ca un punct de basculare culturală către, din nou, prioritizarea libertății de exprimare”, a mai declarat Zuckerberg în videoclipul publicat marți.

Înlocuirea de către Kaplan a lui Sir Nick Clegg – fost vicepremier liberal-democrat – în funcția de președinte al afacerilor globale ale companiei a fost interpretată de mulți analiști drept un semnal al schimbării abordării firmei și al schimbării priorităților politice.

Înlocuitorul său, Joel Kaplan,a ocupat anterior funcția de șef adjunct al personalului de la Casa Albă în administrația George W Bush și este cunoscut pentru gestionarea relațiilor companiei cu republicanii.

Kate Klonick, profesor asociat de drept la St John’s University Law School, a declarat că schimbările reflectă o tendință „care a părut inevitabilă în ultimii ani, mai ales de la preluarea X de către Musk”.
„Guvernanța privată a discursului pe aceste platforme a devenit din ce în ce mai mult un punct de politică”, a declarat ea pentru BBC News.

În cazul în care companiile s-au confruntat anterior cu presiuni pentru a dezvolta încredere și mecanisme de combatere a unor fenomene precum hărțuirea, discursul instigator la ură și dezinformarea, o „întoarcere radicală în direcția opusă” este acum în curs, a adăugat ea.

(Citește și: Mark Zuckerberg își cere în Senatul SUA scuze de la părinții copiilor victime pe reţelele de socializare)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: