Alegerile anulate din România din cauza interferenţei Rusiei, dar şi „curajul şi determinarea” preşedintei din R. Moldova, Maia Sandu, au fost exemple menţionate luni de preşedintele Emmanuel Macron într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor Franţei.
Președintele le-a vorbit ambasadorilor despre provocările actualei lumi „turbulente” şi despre pericolul rusesc şi le-a trasat principalele sarcini diplomatice pentru 2025, relatează News.ro.
Macron: ”Cine şi-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu 10 ani?”
„În urmă cu doar câteva săptămâni, România a trebuit să anuleze alegerile prezidenţiale din cauza interferenţelor şi a manipulării electorale atribuite în mod clar Rusiei. Cine şi-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar 10 ani?”, a spus preşedintele francez.
El a susţinut că şi Franţa însăşi „a fost atacată de interferenţe inacceptabile” în majoritatea teritoriilor sale de peste mări, şi în special în Noua Caledonie în ultimele luni. Acolo, preşedintele francez a dat vina pe Azerbaidjan, spunând că a făcut-o pentru că Franţa a fost de partea dreptului internaţional şi a Armeniei.
El a explicat că Rusia, schimbându-şi brusc alianţa cu Armenia, a sprijinit acţiunile Azerbaidjanului, deoarece pentru prima dată Armenia a avut un premier curajos care a ţinut piept Moscovei.
”Salut curajul şi determinarea preşedintei Maia Sandu”
Macron a continuat spunând că şi în Georgia, Rusia a destabilizat şi falsificat în mod clar procesul electoral. „În Republica Moldova, a încercat acelaşi lucru, dar a eşuat. Şi salut curajul şi determinarea preşedintei Maia Sandu”, a adăugat preşedintele francez.
El a îndemnat la vigilenţă în ceea ce priveşte interferenţele rusești în alegeri, dat fiind că urmează alte scrutine importante, inclusiv în România şi Republica Moldova.
„Depinde de noi, colectiv, să fim vigilenţi pentru alegerile legislative care vor avea loc peste câteva luni. Aş putea menţiona şi alegerile din România, unde Rusia nu s-a sfiit să manipuleze procesul electoral într-una dintre ţările membre ale Uniunii Europene. Prin multiplele sale teste, Rusia a ameninţat teritoriul european, demonstrându-şi capacitatea clară de a-l atinge cu tehnologii avansate, şi a crescut, de asemenea, numărul de perturbări în spaţiul cibernetic şi a decis de facto să globalizeze conflictul ucrainean. Există o singură putere escaladantă în Ucraina, şi aceasta este Rusia”, a punctat Macron.
De altfel, liderul francez menţionase manipularea alegerilor din România şi Moldova inclusiv în discursul său de Anul Nou adresat francezilor.
„Ca europeni, nu putem lăsa Rusia să câştige în Ucraina”
„Cealaltă provocare strategică şi de securitate majoră este, evident, Rusia, cu războiul din Ucraina şi nu numai”, a menţionat liderul de la Elysee. „Şi aici, ştiu, uneori se răspândeşte oboseala: oboseala cu privire la sprijinul pentru Ucraina, îndoiala care dizolvă bunăvoinţa, care pune sub semnul întrebării valoarea şi semnificaţia ajutorului nostru. Am văzut multe comentarii în ultimele luni conform cărora sosirea preşedintelui Trump ar însemna sfârşitul tuturor lucrurilor, soluţii rapide şi toate cele”, a recunoscut Macron, amintind că Franţa a organizat în decembrie prima întâlnire directă între Donald Trump şi Volodimir Zelenski.
„Ne-a permis să identificăm toate provocările implicate, realitatea conflictului de pe teren şi necesitatea de a oferi răspunsuri care, fără îndoială, vor dura ceva mai mult decât s-a anticipat iniţial, ceea ce este un lucru bun”, a spus preşedintele francez.
El a subliniat în continuare de ce este importantă chestiunea ucraineană şi a arătat că Rusia are ambiţii imperialiste şi şi-a modificat „natura agresiunii” sale faţă de europeni, inclusiv prin interfenţa în alegeri, dar şi prin modificarea doctrinei sale nucleare.
„Ca europeni, nu putem lăsa Rusia să câştige în Ucraina. Nu putem face acest lucru de dragul ordinii internaţionale, nu putem face acest lucru de dragul propriei noastre securităţi. Prin urmare, întrebarea nu este dacă da sau nu, ci cum să ne organizăm astfel încât să putem rezista pe termen lung, să le permitem ucrainenilor să reziste şi să fim în cele mai bune condiţii posibile pentru a negocia o pace durabilă”, a arătat el.
„Cu alte cuvinte, o pace care va fi dorită şi concepută împreună cu ucrainenii şi care ne va permite, de asemenea, să găsim căi şi mijloace de gestionare a acestei ameninţări ruseşti pentru noi toţi în Europa”, a adăugat preşedintele francez.
(Citește și: ”Întâlnire Macron – Tusk: se discută posibilitatea ca statele UE să trimită, post conflict, trupe de menținere a păcii în Ucraina”)
***