fbpx

29 decembrie, 2024

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău. Premierul Dorin Recean neagă orice datorie și acuză Rusia că folosește energia ca pe o armă politică.

„Gazprom a notificat astăzi compania fiică pe care o controlează, Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei), invocând pretextul că Moldovagaz ‘nu-şi onorează constant obligaţiile de plată’. Această decizie confirmă, încă o dată, intenţia Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină şi căldură în mijlocul iernii. Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staţionată ilegal, în ostatici”, a scris Dorin Recean pe Facebook.

Datoria către Gazprom, invalidată de un audit internațional

Guvernul de la Chişinău respinge categoric orice pretinsă datorie faţă de Gazprom, invalidată de un audit internaţional, şi anunţă că va analiza toate opţiunile legale pentru a proteja interesele ţării.


„Guvernul condamnă aceste tactici opresive şi reiterează că nu va recunoaşte vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internaţional. Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependenţa de un singur furnizor pentru malul drept. Ţara noastră este pregătită să gestioneze orice situaţie apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse şi să protejăm consumatorii vulnerabili”, a dat asigurări Dorin Recean.

El a adăugat că „totodată, Guvernul va analiza cu atenţie opţiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internaţional pentru a proteja interesele noastre naţionale şi pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice şi afectează siguranţa şi securitatea cetăţenilor Republicii Moldova”.

Stare de urgență energetică

Parlamentul din Republica Moldova a aprobat săptămâna trecută instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune.

Amintim că principala sursă de energie electrică a Republicii Moldova rămâne termocentrala de la Cuciurgani, deținută de grupul rusesc Inter RAO, alimentattă cu gaz rusesc.

De la 1 ianuarie, expiră tranzitul gazelor rusești prin rețeaua ucraineană.


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, spunând că firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.

Rusia furnizează Republicii Moldova aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Ucraina. Acesta este trimis către regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazele pentru a genera energie ieftină, pe care o vinde către teritoriul Republicii Moldova controlat de Guvern.

Liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselsky, a declarat că face apel la toate părțile pentru a evita o criză energetică. În enclavă se află centrala care furnizează cea mai mare parte a energiei către teritoriul Republicii Moldova, controlat de Guvern, la un preț fix scăzut.

Fără livrările de gaze, centrala și-ar putea înceta activitatea, iar Republica Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent îndelungate, similare celor din Ucraina, unde oamenii au învățat să se descurce, pe fondul bombardamentelor constante ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova îi va proteja pe cetățenii săi și forțele de menținere a păcii din Transnistria.

(Citește și: Stare de urgență energetică în Republica Moldova / Cauzele crizei și planul de sprijin elaborat de România)


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: